Cea mai mare banca din Elvetia - UBS a fost data in judecata de catre autoritatile de la Washington, care au cerut ca aceasta institutie financiara sa dezvaluie identitatea celor 52.000 de clienti despre care se crede ca ascund miliarde de dolari in conturi bancare secrete.

Potrivit BBC, UBS a fost de acord sa plateasca guvernului american 780 de milioane de dolari, dupa ce a recunoscut ca unii angajati au ajutat clientii americani sa insele autoritatile fiscale americane.

"Investigatiile noastre au descoperit un numar limitat de cazuri de frauda fiscala, conform legislatiei din Statele Unite si a celei elvetiene", a declarat presedintele bancii, Peter Kurer. Confidentialitatea intre banca si clientii sai "nu exista pentru a proteja cazurile de frauda fiscala" - a dat asigurari oficialul bancar.

UBS este una dintre bancile europene cel mai grav afectate de criza creditelor si se afla sub presiune din partea autoritatilor americane, care au inceput o verificare in urma careia directorul diviziei de administrare a averilor a fost pus sub acuzare. De altfel, investigatia ameninta secretul bancar renumit al bancilor din Elvetia - comenteaza Reuters.

Actiunile UBS au atins cel mai scazut nivel din istorie dupa ce a fost data in judecata de catre autoritatile de la Washington. La ora 12:55 GMT, actiunile grupului financiar scadeau cu 13,5%, ajungand la 10,54 franci elvetieni.