Desi conditiile economice se deterioreaza continuu, "Romania se confrunta cu presiuni salariale puternice, in timp ce alte state din regiune au inregistrat deja limitarea avansului remuneratiilor", arata un raport al Bancii Mondiale.

"Reducerea avansului preturilor si cresterea somajului au inceput sa modereze presiunile salariale, cu toate ca acest lucru nu este inca vizibil in cifrele disponibile din Romania. In 2009, aceste presiuni vor continua sa scada in regiune, insa amploarea va depinde de rigiditatile din pietele locale", se arata in raportul EU 10 Regular Economic Report.

In ultima parte a anului trecut, salariile europenilor inregistrau inca un ritm sustinut de crestere, in special in statele cu un avans economic rapid. Astfel, Romania se situa pe primul loc, cu o majorare de 15,4% fata de 2007, urmata de Bulgaria, cu 9,1%.

"In pofida incetinirii cresterii economice, Romania se confrunta inca cu o rigiditate puternica a salariilor nete, care aveau, in octombrie 2008, un avans de 14%, cu mult peste avansul productivitatii, estimat la 8-9% fata de anul trecut", se mai arata in raport.

Situatia fiscala s-a deteriorat substantial in 2008

Situatia fiscala s-a deteriorat substantial in Romania in 2008, in ciuda unei cresteri economice puternice. Politica fiscala pro-ciclica si supraincalzirea economica, cuplate cu deteriorarea rapida a incasarilor bugetare in ultimele luni ale anului au dus la un deficit bugetar de 5,2% din PIB. Reprezentantii Bancii Mondiale noteaza ca noul guvern doar ce a aprobat si trimis spre aprobare Parlamentului un deficit bugetar de 2% din PIB, ceea ce reprezinta o imbunatatire majora fata de estimarile initiale.

Totodata, Executivul arata ca este determinat sa corecteze derapajele fiscale prin adoptarea unor masuri al caror scop este de a atinge deficitul bugetar planificat.

Expertii institutiei arata insa ca o deteriorare a balantei fiscale este de asteptat in cea mai mare parte a tarilor din membre din regiune (EU 10).

Cu toate acestea, scaderea rapida a creditarii, pe fondul limitarii accesului la surse de finantare externe si a stoparii creditarii, contribuie la temperarea inflatiei. Raportul BM arata ca un astfel de trend este vizibil si in Romania.

Situatia economica a Romaniei este nici foarte buna, nici foarte rea

Indermit Gill, economistul-sef al BM pentru Europa si Asia Centrala, considera ca Romania are o situatie economica "nici foarte buna, nici foarte rea".

Catalin Pauna, senior economist la biroul de la Bucuresti al institutiei, a mentionat ca printre plusurile Romaniei se numara datoria publica scazuta, flexibilitatea pietelor, adica se pot realiza mai rapid realocari ale resurselor catre zonele cu productivitate mai mare, si determinarea noului Guvern care a luat o serie de masuri de remediere a unor vulnerabilitatilor. La minusuri, Pauna a mentionat expunerea la economia zonei euro care a intrat deja in recesiune si faptul ca avansul economic a fost finantat pana in prezent prin intrari de capital, care in actualele conditii s-ar putea sa nu se mai regaseasca.

Reprezentantii Bancii Mondiale sunt de parere ca rapiditatea cu care isi va reveni economia Romaniei depinde de masurile adoptate de autoritati.

Expertii Bancii Mondiale arata ca ritmul de crestere economica va incetini substantial in Romania in acest an, la 0-2%. "Recesiunea s-ar putea adanci in tarile baltice, cu o contractie a PIB in 2009 de 5% pana la 7% (in Letonia), in Ungaria cu aproximativ 3%, in vreme ce Bulgaria, Cehia, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia ar putea inregistra o decelerare la 0-2%", se arata in raportul EU 10 Regular Economic Report.