Erste Bank nu are nevoie si nu cauta sprijin sau finantare de la statul roman, a declarat vineri Andreas Treichl, directorul executiv al institutiei, adaugand ca grupul va continua sa furnizeze Bancii Comerciale Romane (BCR) capital si fonduri, daca va fi necesar.

"Atat Erste Group cat si BCR se vor ridica la nivelul obligatiilor si responsabilitatilor asumate de a finanta economia romaneasca. Nu avem nevoie si nici nu cautam sprijin sau fonduri din partea statului roman. BCR este o banca foarte solida si bine capitalizata, iar Erste Group va continua sa-i furnizeze capital si fonduri, daca este nevoie", a precizat Treichl intr-un comunicat de presa.

"Stim ca ne astepta vremuri dificile si suntem pregatiti. De asemenea, suntem constienti de responsabilitatea noastra de a oferi asistenta acelor clienti care ar putea avea nevoie de sprijin pentru a depasi aceasata perioada. Mai presus de orice, suntem si vom ramane o banca profitabila si solida in Europa Centrala si de Est si in Romania", a concluzionat Andreas Treichl.

Aceste declaratii vin pe fondul stirilor din ultima perioada privind expunerea bancilor austriece in Europa Centrala si de Est si finantarii economiilor din aceasta regiune.

Moody's a anuntat marti ca bancile austriece si alte institutii financiare ce au subsidiare in Europa de Est s-ar putea confrunta cu o coborare a ratingurilor, in contextul in care economiile din regiune se deterioreaza. Pe de alta parte, agentia de evaluare financiara a anuntat vineri ca ratingul Austriei nu este supus riscurilor de coborare din cauza expunerii bancilor din tara fata de Europa emergenta.

Raportul Moody's arata ca Austria, al carei sistem bancar este “cel mai expus” la Europa Centrala si de Est, are doua dintre cele mai mari banci in aceasta regiune, respectiv Erste Bank si Raiffeisen International.