Politicienii se reunesc in Germania pentru a incerca sa salveze cat se mai poate din ceea ce Economicul le`a aruncat in brate. Secretul bancar, evitarea recesiunii, reglementarea bancara- toate se afla pe agenda discutiilor, chiar daca reuniunile de acest gen se incheie prin simple declaratii in genul „vom face totul pentru …” , “suntem decisi sa…”, dupa care odata ajunsi inapoi in tarile lor, fiecare va face ce`l taie capul si partidul din care face parte, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Cancelarul Angela Merkel impreuna cu ministrul sau de finante Peer Steinbrück, i-au primit pe omologii lor din G20 pentru o reuniune de lucru de cateva ore.

Numarul personalitatilor care iau parte la aceasta reuniune este impresionant, noteaza AFP. De la presedintele Comisiei Europene, Manuel José Barroso, cel al BCE - Jean-Claude Trichet sau al Eurogrupului - Jean-Claude Juncker, basca presedinti, premieri, ministri de Finante- toti stau si pun la cale noua arhitectura a finantelor europene, care sa prinda contur odata cu intalnirea G29 de la inceputul lunii aprilie.

Unitatea de actiune pare sa lipseasca, fiecare tara incercand sa gaseasca acele solutii care sa o avantajeze. Ajutorul dat industriei auto de autoritatile din Paris, Madrid si Roma au produs clantaneli de dinti la Berlin si Bruxelles. Planul de relansare al lui Barack Obama a alimentat temerile europenilor privitoare la resurectia protectionismului.

Cat priveste arhitectura sistemelor financiare, nici aici diapazonul nu pare a suna unitar. Tabara condusa de Paris si Berlin vor sa reglementeze mai bine fondurile de investitii speculative (hedge funds), in vreme ce Londra pare mai degraba rezervata. Parerile sunt impartite si in privinta controlului agentiilor de rating, sau a rolului pe care FMI ar trebui sa`l joace in noul context. Una peste alta, potrivit unui interviu dat azi de Berlusconi unui ziar german, G8 vrea solutii politice ale crizei, in vreme ce tarile din G20 vad mai degraba solutii tehnice. Stiti ce le lipseste? Un Stolojan care sa`si asume iesirea din criza. Dupa care sa izbucneasca in plans si sa lase totul balta.

Citeste si comenteaza peblogul lui Dan Popa.