Serbia va cere doua miliarde de euro Fondului Monetar International (FMI) si alte 400 milioane de euro Uniunii Europene, pentru a putea face fata problemelor cauzate de criza financiara globala, a declarat premierul Mirko Cvetkovic, potrivit Sofia Echo. Guvernul de la Belgrad intentioneaza astfel sa creasca de patru ori suma obtinuta de la FMI, dupa ce institutia internationala a aprobat deja un imprumut de 520 milioane de dolari.

Mirko Cvetkovic a precizat ca cele doua miliarde de euro vor fi folosite pentru consolidarea rezervelor valutare ale tarii.

Autoritatile sarbe se asteapta ca acest nou acord cu FMI sa fie incheiat pana in luna aprilie a acestui an.

FMI a aprobat deja un imprumut pentru Serbia, care reprezinta doar o patrime din suma ceruta in prezent de guvern, insa acesta este conditionat de reducerea deficitului bugetar la 1,75% din PIB in 2009.

Saptamana trecuta, reprezentantii bancii centrale a Serbiei declarau ca economia acestei tari se indreapta, cel mai probabil, spre recesiune. In prezent, se asteapta ca avansul economic in 2009 sa fie de 0,5% - 1%, semnificativ mai mic decat prognoza initiala de 3%, a declarat Jurij Bajec, consilier economic al premierului Serbiei, citat de agentia de presa Tanjug.