Sistemul financiar din zona euro se confrunta cu presiuni severe, iar fluxurile de credit au inceput sa se reduca in ultimele saptamani, a declarat luni Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit Reuters. El a mai spus ca reducerea gradului de indatorare trebuie supravegheata indeaproape, deoarece ar putea afecta intregul sistem bancar.

"Sistemul financiar din zona euro, asemenea celor din alte economii industrializate, este supus unor presiuni puternice. Aceasta nu mai reprezinta o noutate pentru nimeni. Devine insa tot mai clar ca intensificarea crizei, inceputa la mijlocul lunii septembrie a anului trecut, afecteaza economia reala", a declarat Trichet in cadrul unei conferinte de presa.

Trichet a mai spus ca problemele din sistemul financiar afecteaza rederesarea economiei, in vreme ce recesiunea economica pune presiune asupra sistemului financiar. "Aceasta situatie este mai dificil de combatut decat daca problemele s-ar limita la sectorul financiar", a adaugat seful BCE.

Fluxurile de credit din zona euro au crescut in ultimul an si jumatate. "In ultimele saptamani, insa, au inceput sa apara primele semne ale reducerii fluxurilor de credite", a precizat Trichet.

Aceasta se datoreaza amanarii investitiilor companiilor si temperarii creditarii.