Capitalizarea CEC si cea a Eximbank pot cadea sub incidenta regulilor ajutorului de stat, caz in care ar fi necesara aprobarea Comisiei Europene. Autoritatile romane, in colaborare cu cele europene, lucreaza acum la clarificarea acestui aspect, au explicat Herbert Ungerer - director in cadrul Comisiei Europene si Gheorge Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei, cu ocazia unei conferinte legata de ajutorul de stat pe perioada crizei.

Herbert Ungerer a raspuns intrebarilor jurnalistilor pe tema notificarilor necesare, legate de sistemul bancar. "Nu am primit pana acum nicio notificare a Romaniei legata de banci", a spus acesta.

Potrivit lui Ungerer, exista niste reguli care stabilesc conditiile in care injectiile de capital in sistemul bancar pot constitui ajutor de stat.

Gheorghe Oprescu a explicat ca, in prezent, se analizeaza daca recenta capitalizare a CEC si Eximbank intra sub incidenta acestor reguli.

"Exista mai multe aspecte. Spre exemplu, daca se demonstreaza ca un actionar privat ar fi procedat la fel, atunci nu este ajutor de stat. Apoi, mai este analiza financiara si economica, previziunea veniturilor, si altele", a spus Oprescu.

Potrivit acestuia, discutiile intre autoritatile romane si cele de la Bruxelles vor incepe "destul de repede".

UPDATE Radu Ghetea, presedintele CEC, a confirmat ca "majorarea capitalului bancii urmeaza sa fie supusa avizarii Consiliului Concurentei, atat in tara, cat si la Bruxelles".