ING estimeaza ca bancile din Europa si Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) vor inregistra castiguri mai mii in acest an, iar unele institutii financiare vor avea nevoie sa se recapitalizeze, potrivit Reuters. Analistii ING considera insa ca unele banci, printre care si BRD - Groupe Societe Generale, vor fi mai putin afectate.

"Calitatea creditului este cel mai important factor de risc si, date fiind incertitudinile legate de finantare, ingrijorarile legate de cresterea activelor pe termen mediu sunt de asemenea justificate", arata ING. Astfel, analistii institutiei au redus prognozele de profit ale bancilor din regiunea mentionata, in medie, cu 28%.

Grupul financiar a precizat ca o serie de teste de stres legate de capitaluri si castiguri au aratat ca bancile cu marje reduse si nivel ridicat de indatorare, precum cele din Israel si Austria, sunt cele mai vulnerabile.

Totusi, bancile cu rezerve ridicate de capital, precum cele din Comunitatea Statelor Independente (CSI), vor avea cele mai mari probleme legate de calitatea activelor, sunt de parere reprezentantii ING. Totodata, acestia considera ca cele mai mari riscuri sunt pentru bancile din CSI, Israel si Austria, insa incetinirea cresterii activelor de pe aceste piete nu va fi neaparat mai pronuntata decat pe alte piete.

ING estimeaza insa ca bancile Komercni din Polonia, BRD Groupe Societe Generale si majoritatea bancilor turcesti vor fi mai putin afectate si recomanda investitorilor sa-si mareasca expunerea pe bancile de pe pietele emergente.