Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat ratingul de tara al Letoniei, de la "BBB-/A-3" la "BB+/B", ca urmare a inrautatirii perspectivei externe si a riscurilor asociate implementarii programului economic ambitios al guvernului, potrivit NewsIn. Perspectiva asociata ratingului de tara al Letoniei este negativa.

In acelasi timp, Standard & Poor's a plasat ratingul de tara "A/A-1" al Estoniei si ratingul "BBB+/A-2" al Lituaniei sub monitorizare cu implicatii negative.

"Retrogradarea Letoniei reflecta ceea ce noi consideram ca este o inrautatire a perspectivei externe si a riscurilor asociate implementarii programului economic ambitios al guvernului", a declarat analistul Eileen Zhang de la Standard & Poor's.

Perspectiva "negativa" reflecta posibilitatea unei noi retrogradari in decursul acestui an sau in 2010, daca analistii agentiei vor crede ca guvernul se indeparteaza de la agenda sa economica intr-un mod care intensifica presiunile asupra monedei nationale si risca intarzieri ale unor imprumuturi de la institutiile oficiale de creditare.