Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a amintit, din nou, in cadrul unei conferinte desfasurate marti, despre "Planul B" de salvare, pe care bancherii l-au propus Guvernului. Europarlamentarul Daniel Daianu a declarat pentru HotNews.ro ca eventuala "salvare" a bancilor din Romania - majoritatea cu capital strain - este treaba actionarilor si a statului din tarile de origine.

Ideea constituirii unui fond de catre statul roman, prin care sa sprijine sistemul bancar "la nevoie" a tot fost repetata, in ultimele luni, de catre reprezentantul Asociatiei Romane a Bancilor.

In contextul in care la Comisia Europeana au fost trimise cateva zeci de notificari legate de capitalizarea unor banci, de catre statele membre, Ghetea a amintit din nou, la finalul lunii februarie, despre solicitarea bancherilor catre Guvernul Romaniei.

In cadrul unui interviu acordat HotNews.ro, in ianuarie, Radu Ghetea a explicat ca "in toate tarile au fost luate masuri similare: mai intai se salveaza bancile si apoi, prin banci, se salveaza celelalte activitati economice... Noi am propus sa avem in vedere un plan B ca atunci cand niste efecte urmatoare negative sa nu ne ia prin surprindere si sa facem ce au facut si alte tari - in cazul lor intr-un plan A, ei deja le-au pus in aplicare - si sa poata fi sprijinite aceste banci.

Intrebat cum poate fi facut acest lucru la noi, fiindca acolo a fost vorba practic de o nationalizare, pe cand, in Romania, aceste banci sunt straine, Radu Ghetea a raspuns: "Sunt diverse metode, metoda cea mai buna o poate stabili Banca Nationala, impreuna cu Ministerul Finantelor bineinteles si cu consultarea Asociatiei Romane a Bancilor. Am propus ca e bine sa ne gandim la o astfel de situatie pentru ca, daca sistemul bancar va fi lovit mai puternic, sa existe aceasta schema sa nu ne trezim ca suntem loviti si acum ce facem..."

Europarlamentarul Daniel Daianu a explicat pentru HotNews.ro ca "nu este normal" ca bancile cu capital strain sa fie sprijinite de statul roman.

"Bancile straine <>; daca pot obtine de la statul roman de ce sa nu obtina. Dar, in primul rand este treaba actionarilor. Nu este firesc ca actionarii sa care profiturile cu galeata din Romania si cand au cate o jena financiara sa intervina statul roman", a spus Daianu.

Acesta a mai explicat ca exista pachete de asistenta financiara pentru bancile mama, de care acestea pot beneficia. "Acestea trebuie sa isi protejeze operatiunile din Romania, nu numai pentru ca este moral, dar si merita - aici se vor obtine profituri in continuare".

Oricum este treaba actionarilor si a statului din tarile de origine, a spus europarlamentarul roman.

"S-ar putea spune ca, totusi, exista si actionari romani. Intr-o asemenea masura se poate discuta. O asemenea asistenta financiara ar putea fi directa capitalizare, poate fi de natura garantiilor pentru functionarea pietei interbancare si asa mai departe. Dar, in prima faza, este sarcina bancilor mama", a mai aratat Daniel Daianu.