Conform informatiilor publicate marti de BNR, „soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna ianuarie 2009 cu 4,2 la suta (2,9 la suta in termeni reali) fata de luna decembrie 2008, pana la nivelul de 206 435,6 milioane lei. Creditul in lei a crescut cu 0,1 la suta (-1,1 la suta in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a majorat cu 7,2 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 0,1 la suta).

La 31 ianuarie 2009, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 33,8 la suta (25,4 la suta in termeni reali) fata de 31 ianuarie 2008, pe seama majorarii cu 20,8 la suta a componentei in lei (13,2 la suta in termeni reali) si cu 44,5 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 25,0 la suta)”.

Acest comunicat aduce una dintre cele mai bune vesti din ultima vreme si anume ca in ciuda crizei, bancile continua sa crediteze economia. Dupa cum toata lumea stie, unul dintre cele mai mari pericole la adresa cresterii economice il reprezinta lipsa creditarii. Bancile, datorita contextului economic dificil in care ne aflam, sunt foarte reticente in a acorda credite dar datele publicate ieri de BNR arata ca situatia nu este atat de proasta pe cat se credea initial.

In cele doua tabele de mai jos se poate vedea evolutia din ultimii doi ani a soldului creditului neguvernamental atat in sume absolute (tabelul 1) cat si procentual (tabelul 2)...Citeste articolul integral si comenteaza pe blogul Khris.