Uniunea Europeana ar putea infiinta doua noi organisme pentru monitorizarea riscurilor in plan financiar si pentru o mai buna coordonare intre institutiile financiare din tarile membre, potrivit unui raport ce ar urma sa fie inaintat Comisiei Europene in cursul zilei de miercuri. Potrivit agentiei Reuters, care a intrat in posesia documentului, actualele reguli din sectorul financiar ar fi lipsite de fermitate si ineficiente in cele 27 de state membre ale UE, iar acest lucru trebuie corectat urgent.

"Crearea unui Sistem European de Supervizare in Domeniul Financiar trebuie sa intre cat mai repede in linie dreapta", arata raportul redactat de un grup de specialisti in domeniul financiar condus de fostul guvernator al Bancii Frantei, Jacques de Larosiere.

Organismele nationale care se ocupa cu supervizarea sistemului financiar, deja existente, ar urma sa se coordoneze cu noul organism european.

Raportul inaintat Comisiei Europene recomanda, de asemenea, si crearea unui nou "Consiliu European pentru Riscuri" in domeniul financiar, care ar urma sa fie condus de Banca Centrala Europeana si ai carui membri sa fie din randul reprezentantilor bancilor, ai societatilor de asigurari si ai supervizorilor din domeniul financiar.

Consiliul European pentru Riscuri ar urma sa adune si sa analizeze toate informatiile importante privind stabilitatea din sectorul financiar, sugereaza raportul citat de Reuters.