Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's (S&P) a coborat miercuri ratingurile Ucrainei cu doua trepte, motivandu-si decizia prin lipsa vointei politice de a revizui bugetul, o cerinta inclusa in acordul incheiat cu Fondul Monetar International (FMI), potrivit NewsIn. Astfel, calificativele creditelor in valuta pe termen lung si pe termen scurt ale Ucrainei au fost coborate de la "B/B" la "CCC+/C", iar ratingurile creditelor in moneda nationala de la "B+/B" la "B-/C".

"Coborarea ratingurilor reflecta intensificarea riscurilor asociate cu acordul stand-by incheiat cu FMI, din cauza lipsei sustinerii politice pentru revizuirea bugetara necesara in cadrul acordului si pentru reforma sistemului bancar, inainte de alegerile prezidentiale din ianuarie 2010", potrivit unui comunicat al S&P citat de Reuters.

Programul de imprumut cu FMI de 16,4 miliarde de dolari este inghetat, dupa ce Ucraina si-a propus un deficit bugetar de 3% din PIB, contrar conditiilor impuse in cadrul acordului.

Misiunea FMI a parasit Ucraina in urma cu doua saptamani, fara sa incheie raportul despre economia grav afectata a fostului stat sovietic si fara sa acorde a doua transa a imprumutului, de 1,84 miliarde de dolari. FMI nu a precizat cand va relua discutiile cu Ucraina.

"In opinia noastra, institutiile slabe si schimbarile frecvente ale principalilor oficiali indica riscurile ca programul FMI de 24 de luni sa nu fie incheiat, mai ales ca inasprirea politicii fiscale ar putea accentua criza economica si risca sa provoace probleme sociale", se mai arata in raportul S&P.