Alina Tomofti, partener Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen - consultanta fiscala a declarat, in cadrul conferintei TaxEU ca firmele vor avea de-a face cu "abordari agresive ale autoritatilor, dictate de constrangerile bugetare" si ca problema principala o reprezinta "controalele efectuate discriminatoriu".

In opinia consultantului citat, companiile ar fi asteptat de la Ministerul Finantelor o mai mare flexibilitate in plata taxelor. "Exista masuri care ar putea fi adoptate - sunt multe companii in imposibilitate de a face plata la timp, poate negocierea termenelor in baza anumitor conditii ar fi mai mult decat de apreciat", a spus Alina Timofti.

Dragos Doros, director la Directia de Impozite in cadrul Ministerului Finantelor Publice a declarat ca Autoritatea Natioanala de Administrare Fiscala colecteaza numai 70% din sumele necesare. "Cert este ca acest grad de colectare trebuie crescut. Este adevarat, nu prin controale excesive, dar poate prin controale in premiera, la cei 30% din contribuabili care nu achita taxele la timp", a mai explicat directorul MFP. El a adaugat ca ANAF are ca obiectiv cresterea gradului de colectare.

"S-a vorbit de intetirea controalelor, dar directia in care Romania are de facut pasi semnificativi este cea a controlului fiscal. Problema, de fapt, este ca aceste controale se desfasoara de multe ori discriminatoriu, fara practici sau opinii uniforme intre judete, sau chiar la nivelul sectoarelor capitalei", a spus Alina Timofti, partenert NNDKP.

Potrivit acesteia, legislativ si conceptual, suntem la un nivel bun fata de UE, dar la aplicarea legislatiei exista deficiente majore.

Referitor la posibila crestere a ratelor de impozitare, consultantul citat a spus ca "este o abordare fundamental gresita. Cred ca o crestere a fiscalizarii, a oricaror taxe, nu va duce decat la o micsorare a veniturilor bugetare".