Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este de parere ca Romania trebuie sa respecte calendarul anuntat anterior pentru aderarea la zona euro, respectiv anul 2014.

Isarescu a declarat, joi, intr-un discurs despre criza economica tinut la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Babes-Bolyai", ca programul de adoptare a monedei euro este cel mai bun ghid.

"Romania trebuie sa isi mentina calendarul anuntat anterior pentru adoptarea euro. Intrarea in 2012 in mecanismul ratelor de schimb pentru o zona de constrangeri si parcurgerea, ulterior, a celor doi ani obligatorii in interiorul mecanismului este conditionata de nevoia ca pana in 2012 sa facem foarte multe reforme", a spus Isarescu.

Potrivit acestuia, obiectul adoptarii euro "este un catalizator al politicilor coerente pentru viitor".

Miercuri, Isarescu a declarat ca trecerea la moneda euro este "o chestiune de putinta mai mult decat de vointa", intrebandu-se cum poate Romania sa adere la zona euro daca nu este in stare sa termine o autostrada.

Totodata, premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca Guvernul lucreaza la o strategie care sa accelereze procedurile de intrare a Romaniei in zona euro, inainte de anul 2014.