Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala s-au angajat sa investeasca 24,5 miliarde de euro in Europa Centrala si de Est, se arata intr-un comunicat al BERD. Cele trei institutii vor sprijini sectorul bancar din regiune si vor finanta activitatile afectate de criza economica globala.

"Aceasta initiativa completeaza masurile nationale de lupta anticriza si va implica raspunsuri rapide si coordonate de asistenta financiara, pentru a sprijini creditarea economiei reale, in special a intreprinderilor mici si mijlocii, prin grupurile bancare private. Ajutorul financiar va include linii de credit, emisiuni de actiuni sau obligatiuni corporative si asigurari impotriva riscurilor politice", se arata in comunicat.

Potrivit acestui plan, care se va desfasura in perioada 2009-2010, BERD va furniza sectorului financiar sase miliarde de euro sub forma de actiuni sau obligatiuni corporative, iar BEI va acorda IMM-urilor facilitati de credit in valoare de 11 miliarde de euro, din care 5,7 miliarde de euro sunt deja disponibili pentru a fi accesati, iar o noua transa de 2,8 miliarde de euro va fi aprobata la finele lunii aprilie.

In acelasi timp, Banca Mondiala, prin diviziile sale va furniza 7,5 miliarde de euro.

"Este timpul ca Europa sa actioneze si sa se asigure ca realizarile din ultimii 20 de ani nu sunt pierdute din cauza crizei economice, care se transforma rapid intr-o criza umana", a declarat Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale.

Presedintele BEI, Philippe Maystadt a adaugat ca planul de actiune va oferi sprijin crucial in regiune.

"Acest plan de actiune comun va contribui la cresterea finantarilor prin intermediul bancilor pentru a sustine economiile puternic afectate de criza financiara din zona Europei Centrale si de Sud si, in special, va ajuta IMM-urile sa supravietuiasca acestor perioade tulburi", a spus Maystadt.

BERD a anuntat miercuri ca a inregistrat pierderi de 602 milioane de euro in 2008, ca urmare scaderilor de pe bursele din pietele emergente. Acesta este a doua pierdere suferita de BERD de la infiintarea sa in 1991, ceea ce reflecta scaderea economica din tarile emergente europene.

BERD este detinuta de 61 de tari, Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii. BERD a fost infiintata pentru a ajuta fostele state comuniste din Europa de Est sa faca tranzitia la o economie de piata si investeste in principal in sectorul privat.