Eventuala vanzare a RBS Romania "este o decizie strategica luata la nivel de grup si nu reflecta in niciun fel situatia bancii, pozitia pe piata si performanta la nivel local", a declarat presedintele RBS Romania, Peter M. Weiss, intr-un comunicat citat de NewsIn.

"Pe langa previzibilul anunt referitor la o pierdere semnificativa, grupul britanic RBS a comunicat si intentia de a vinde business-ul din Romania, impreuna cu operatiunile din alte 14 tari, in urma evaluarii strategice pe care RBS a demarat-o cu cateva luni in urma. Aceasta este o decizie strategica luata la nivel de grup si nu reflecta in niciun fel situatia RBS Romania, pozitia noastra pe piata si performanta la nivel local", a mai spus Weiss.

Reprezentantul RBS Romania a completat ca "pana la materializarea procesului de vanzare, prioritatea si angajamentul nostru sunt de a oferi in continuare gama completa de produse si servicii prin intermediul retelei noastre teritoriale. Cu alte cuvinte..."business as usual".

RBS Romania a fost inclusa, alaturi de alte 14 subsidiare si sucursale ale bancii-mama, pe lista celor de vanzare, planul prezentat joi de grup reprezentand impartirea afacerilor in 3 grupe de importanta.

Prima grupa este cea a pietelor strategice pentru grupul britanic, care vor fi pastrate. A doua este grupa afacerilor care sunt pasibile "reorientarii", iar pentru a treia, care include si RBS Romania, banca din Marea Britanie "cerceteaza oportunitatile unui nou actionariat". In afara de Romania, in grupa a treia mai sunt incluse, printre altele, Slovacia, Portugalia, Argentina si Noua Zeelanda.

Tot joi, RBS a anuntat pierderi nete de 24,1 miliarde lire sterline (34,3 miliarde dolari) in 2008, marcand cele mai puternice pierderi din istoria corporatista britanica.