Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, presedinte al grupului reprezentantilor tarilor membre ale zonei euro, a spus ca nu se asteapta prea curand la o schimbare a criteriilor de adoptare a monedei unice, relateaza agentia Reuters, citata de NewsIn.

"Nu cred ca putem schimba criteriile de aderare peste noapte. Asa ceva nu este fezabil", a declarat Juncker, dupa ce a ajuns la un summit unde tarile est-europene care nu au adoptat euro urmeaza sa ceara o accelerare a procedurilor de intrare in zona euro, dupa ce monedele din regiune s-au depreciat masiv.

Premierul ungar a reiterat, sambata, cererea prezentata la inceputul saptamanii, dupa o reuniune cu presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, ca Uniunea Europeana sa ia in considerare posibilitatea de a scurta perioada de doi ani pe care un stat trebuie sa o petreaca in ERM-2 (Exchange Rate Mechanism), anticamera zonei euro, ce reprezinta testul de stabilitate al unei monede nationale inainte de adoptarea monedei unice.

"Haideti sa acceleram procesul de adoptare a euro", a spus Gyurcsany. "Daca o tara poate indeplini mai rapid criteriile necesare, de ce ar trebui sa stam in anticamera zonei euro doi ani?", a adaugat premierul ungar.

Punctul de vedere fusese sustinut, de asemenea, de Polonia care a cerut o abordare comuna cu alte tari din Europa Centrala si de Est pentru reguli mai flexibile in ceea ce priveste adoptarea euro, fapt considerat de unele dintre statele din regiune ca un posibil scut impotriva crizei globale.