O delegatie din care fac parte viceguvernatorul BNR Cristian Popa si secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi, se afla la Washington pentru a negocia cu Fondul Monetar International (FMI) un imprumut acordat Romaniei, au declarat, pentru NewsIn, surse din piata financiara.

UPDATE1: Biroul de presa al Ministerului de Finante a confirmat pentru HotNews.ro ca o delegatie din care face parte si Bogdan Dragoi se afla la Washington pentru a negocia un imprumut cu FMI.

Confuzie la Ministerul de Finante. Dupa ce initial au confirmat negocierile dintre o delegatie din Romania si FMI, reprezentantii biroului de presa al Ministerului de Finante au revenit spunand ca nu pot da mai multe amanunte in legatura cu acest subiect decat peste doua ore, iar persoana care a confirmat initial informatia pentru HotNews.ro era de la alt departament decat el de presa.

UPDATE 2: Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR, a declarat pentru HotNews.ro ca viceguvernatorul Cristian Popa, care anterior a fost si la Bruxelles, se afla la Washington pentru o serie de discutii si analize preliminare.

Stet a subliniat ca delegatia romana nu se afla la Washington pentru a negocia un imprumut, ci va avea o serie de discutii si analize preliminare.

UPDATE3: Premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul poarta discutii cu Comisia Europeana despre posibilitatea finantarii deficitului bugetar si ca, atunci cand va fi ceva "oficial" in legatura cu un demers similar cu FMI, va anunta.

"Daca va fi ceva oficial, veti fi informati. In acest moment avem discutii cu Comisia Europeana. Acestea sunt singurele discutii pe care le purtam, oficial, in momentul de fata. In sensul ca, asa cum si presedintele a fost ieri la Bruxelles, avem la nivelul Comisiei Europene discutii cu partenerii nostri cu privire la posibilitatile si modalitatile de finantare a deficitului", a spus Emil Boc.

La inceputul saptamanii trecute, guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, anuntase ca "BNR discuta, in prezent, cu Guvernul pentru a termina evaluarea legata de un imprumut extern, pentru a determina suma, calendarul de rambursare si costurile optime".

"Un eventual imprumut de la FMI va avea ca scop protejarea rezervelor valutare, nu finantarea economiei", a declarat Isarescu.

"Avem in vedere un imprumut de balanta de la UE, dar si imprumuturi de la institutii precum Banca Europeana de Investitii. In al treilea rand, luam in calcul finantarea de la FMI pentru protejarea rezervelor valutare si surse precum Banca Mondiala sau BERD".