Merrill Lynch a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economica a Romaniei din acest an si din 2010, dupa ce a analizat situatia din tarile Europei Centrale si de Est, potrivit NewsIn care citeaza publicatia ungara Portfolio. Astfel, analistii de la Merrill Lynch estimeaza ca economia Romaniei ar putea contracta cu 1,5% in 2009 si cu 5% in 2010.

Initial, banca estima ca Produsul Intern Brut al Romaniei va creste in acest an cu 1,5%, in vreme ce pentru 2010 ar fi fost de 2,7%.

De asemenea, Merrill Lynch estimeaza ca adoptarea unui program al Fondului Monetar International (FMI) va determina o comprimare ampla a deficitului bugetar si a PIB-ului in 2010.

In ceea ce priveste evolutia indicelui preturilor de consum, Merrill Lynch a mentinut estimarile sale anterioare, de 5,5% in acest an si de 4,7% in 2010.

"Tabloul referitor la inflatie este mai putin limpede, ca urmare a unui conflict intre dezinflatia ciclica si evolutia de pe piata valutara, care tinde sa fie foarte pronuntata mai ales in Ungaria, Romania si Cehia", arata raportul bancii, potrivit publicatiei ungare.

Merrill Lynch a estimat, totodata, ca majoritatea tarilor din regiunea Europei Centrale si de Est ar putea sa se confrunte cu intrarea in recesiune si a redus estimarile medii privind avansul economiei regiunii cu 1,9 puncte procentuale. In ceea ce priveste cresterea economica a Ungariei, de exemplu, bancherii de la Merrill Lynch anticipeaza o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 4,5% in 2009, comparativ cu nivelul anticipat anterior, de scadere cu 2%.