Banca Centrala Europeana (BCE) a redus rata dobanzii de politica monetara cu 0,5%, la 1,5%, aceasta fiind cea de-a cincea scadere a dobanzii cheie din luna octombrie si pana in prezent, potrivit AFP. Analistii economici anticipau ca BCE va reduce dobanda de referinta la cel mai scazut nivel din istorie, in speranta ca va putea contracara recesiunea din zona euro.

Presedintele BCE, Jean-Claude Triche a declarat joi ca institutia pe care o conduce ar putea opera noi scaderi ale dobanzii cheie.

Insa, intr-un intr-un interviu acordat televiziunii japoneze NHK, acesta a exclus scaderea dobanzii cheie la 0%. El a afirmat ca banca ar putea adopta mai multe masuri neconventionale pentru a contracara efectele crizei economice globale.

BCE a revizuit in scadere previziunile de crestere ale economiei zonei euro

Totodata, BCE a anuntat ca se asteapta la o comprimare cu 2,7% a economiei zonei euro in 2009, revizuind in scadere estimarile anterioare, care prevedeau o contractie de 0,5%.

Reprezentantii BCE se asteapta ca PIB-ul zonei euro sa stagneze anul viitor, dupa ce prognozele anterioare prevedeau o crestere de 1%.

Rezerva Federala, Banca Centrala a Angliei si cea a Japoniei au redus dobanda de referinta aproape de zero, dar au prevazut si masuri de stimulare a economiei, considerand insuficienta scaderea dobanzii cheie.

UPDATE: Moneda unica europeana s-a depreciat, din nou, joi dimineata, pe pietele asiatice, in fata dolarului, scrie Reuters. In jurul orei 7:00 GMT, or 9:00 ora Romaniei, euro era cotat la 1,2592 dolari, fata de 1,2657 dolari miercuri seara.

Euro s-a devalorizat in asteptarea ca BCE sa reduca dobanda de referinta la minimul istoric de 1,5%.