China se va confrunta cu "provocari fara precedent" in acest an, in fata crizei economice care se agraveaza, dar autoritatile sunt increzatoare ca vor obtine o crestere economica de 8% in 2009, a declarat joi premierul chinez, Wen Jiabao, in deschiderea sesiunii anuale a Parlamentului.

"Ne confruntam cu provocari si dificultati fara precedent. Criza financiara mondiala continua sa se extinda si sa se agraveze", a avertizat premierul, intr-un discurs in fata a 3.000 de delegati adunati in Palatul Poporului din Beijing, scrie AFP.

Cu toate acestea, el a declarat ca a treia economie mondiala si cei 1,3 miliarde locuitori ai sai sunt capabili sa faca fata crizei, datorita unui plan de relansare de 4.000 de miliarde de yuani (465 miliarde de euro), prevazut sa se intinda pe doi ani.

Anul trecut, cresterea economiei chineze a incetinit semnificativ, pâna la 9%, fata de o crestere de 13 procente, in 2007. Multe uzine exportatoare s-au inchis, lasand someri aproximativ 20 de milioane de muncitori.

Obiectivul de crestere economica de 8% pentru acest an va permite Chinei sa creeze suficiente locuri de munca, considera economistii.