Romania a trecut testul: nu avem recesiune in 2008

Datele economiei pe anul trecut au fost mult mai bune decat anticipau analistii. Economia Romaniei a avut o crestere de 2,9%, in trimestrul patru, desi estimarile fusesera chiar si de 0%. Produsului Intern Brut a crescut cu 7,1% pe intreg anul trecut, arata datele INS. Constructiile si agricultura au contribuit semnificativ la cresterea economica. Chiar si in perioada de criza si in timp ce creditarea s-a blocat, constructiile s-au mentinut pe plus: 26%. Investitiile in economie s-au majorat anul trecut cu 17%. In trimestul patru, au scazut si importurile, cu 10,2% si consumul populatiei, cu 3,7%.

Economia va mai scadea in 2009

In acest an, performantele economiei vor fi mai slabe. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, se asteapta ca avansul PIB sa fie sub 1%, pe primele trei luni din 2009. Presedintele Traian Basescu considera ca vom avea o crestere economica de 1,5-2%, pe tot anul.

Fed: economia americana a continuat sa se deterioreze in 2009

Economia americana a continuat sa se deterioreze in primele doua luni ale acestui an, arata un raport al Rezervei Federale. Mai mult, autoritatile nu prevad nicio ameliorare inainte de sfarsitul anului sau inceputul lui 2010.

Irlanda, cel mai mare somaj din ultimii 12 ani

In Irlanda, somajul a atins cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. Rata somajului aproape ca s-a dublat intr-un an, ajungand la 10,4% in februarie, arata cifrele oficiale. S-a ajuns in aceasta situatie dupa ce s-au accelerat concedierile in majoritatea sectoarelor.

Indemnul presedintelui: luati credite!

Cei care nu isi ramburseaza creditele in mod deliberat, motivand ca este criza, vor fi stimulati sa-si achite ratele. Este avertismentul presedintelui Traian Basescu dupa intalnirea cu bancherii, in contextul in care restantele la creditele in valuta au crescut la 46%. Totodata, presedintele a incurajat populatia sa ia credite, anticipand ca o crestere a cererii va duce la ajustarea dobânzilor. Si preşedintele Asociatiei Române a Bancilor, Radu Ghetea, a recomandat clientilor sa apeleze la credite, in pofida costurilor şi exigentelor mai mari.

Creste subventia de la buget pentru reabilitarea termica a locuintelor

Statul va suporta jumatate din valoarea proiectului de reabilitare termica a locuintei. Inca 30% din fonduri vor veni de la primarii, in timp ce asociatiile de proprietari vor suporta 20% din costuri. Guvernul a decis sa creasca ajutorul acordat de stat in acest caz. Autoritatile spun ca, in acest an, vor fi reabilitate termic 60.000 de apartamente, fata de numai circa 2.000 anul trecut.

Paritatea leu-dolar cea mai mare din ultimii aproape cinci ani

Leul s-a mentinut sub 4,29 pentru un euro pana la sfarsitul sedintei interbancare de ieri. Moneda nationala a scazut usor, cursul oficial este 4,2946 unitati pentru un euro. Leul s-a depreciat, insa, fata de dolar, cu peste 2 bani si jumatate. Moneda americana valoreaza 3,42, un nivel record din ultimii patru ani şi zece luni. Valutele din regiune au evoluat mixt. Forintul a atras atentia pentru ca s-a depreciat drastic. Cursul a atins maximul istoric fata de euro. Dolarul a urcat fata de euro şi yen, influentat de temerile legate de recesiune.

Euforie pe bursele europene

Bursele europene au avut ieri cresteri puternice incurajate de date pozitive privind economia Chinei, in pofida unor cifre negative despre piata americana a muncii. Cel mai mult au crescut bursele din Frankfurt (+5,4%) si Paris (+4,7%). Indicele celor mai mari companii europene a urcat cu 3,9%, dupa ce marti coborase la cel mai scazut nivel din istoria sa. Bursa de la Bucuresti a castigat peste 4%, sustinuta si de datele pozitive privind cresterea economica in 2008. Actiunile Petrom au urcat puternic, cu peste 11%. Bursa americana a urcat cu peste 2%.

Si, din agenda economica a zilei:

Evolutia PIB-ului pe trimestrul patru in zona euro

Decizia Bancii Centrale Europene privind dobanda de politica monetara