Mai mult de 20 de banci americane si europene deopotriva au beneficiat indirect de pe urma salvarii asiguratorului american AIG, totalul sumelor virate din banii publici ai SUA care au ajuns la banci fiind estimat la circa 50 miliarde de dolari, anunta Wall Street Journal. Société Générale ar fi primit « sume consistente » din partea AIG la finele anului, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Se banuieste apoi ca Goldman Sachs si Deutsche Bank s`au ales cu circa 6 miliarde de dolari fiecare, in perioada septembrie- decembrie 2008, scrie cotidianul de business, citand documente confidentiale si persoane apropiate afacerii. De asemenea, Merrill Lynch, ar fi beneficiat si ea de importante sume de bani. In plus, Morgan Stanley si britanicii de la Royal Bank of Scotland si HSBC au mai primit fonduri, dar in sume mai mici.

Aflata in incapacitate de plata la jumatatea lunii spetembrie, AIG a fost ajutata din banii publici ai guvernului american cu circa 170 miliarde de dolari, pentru a nu fi lasata prada unui faliment care ar fi putut antrena fragilizarea excesiva a sistemului. Faptul AIG a virat acesti bani bancilor a enervat senatorii americani, acestia cerandu`i vicepresedintelui FED Donald Kohn sa dea publicitatii lista bancilor care au profitat indirect de pe urma salvarii AIG. Kohn a refuzat, invocand secretul operatiunilor financiare de acest gen. No comment.

Citeste si comenteaza peblogul lui Dan Popa.