In ultimul an, guvernele din intreaga lume au anuntat lansarea unor programe de ajutorare a propriilor economii, programe care presupun investitii si scutiri de taxe in valoare de zeci, sute sau chiar mii de miliarde de dolari. In plus, companiile se confrunta cu pierderi record iar FMI este de parere ca suma totala a pierderilor determinate de scaderea valorii activelor (write down) va ajunge numai in SUA la peste $2000 de miliarde. Toate aceste cifre sunt insa infime comparativ cu pierderile pe care aceasta criza le poate genera pe piata derivatelor.

Conform Bancii pentru Reglementari Internationale, totalul pozitiilor deschise pe derivate reprezinta echivalentul a peste $700 de mii de miliarde iar pentru a intelege ce inseamna aceasta suma, va spun ca PIB-ul SUA este de $14 mii de miliarde, PIB-ul mondial este de aproximativ $50 de mii de miliarde iar capitalizarea totala a burselor din intreaga lume se situeaza tot in jurul a $50 de mii de miliarde.

Pe aceasta piata s-a „jucat” celebrul trader francez Jerome Kerviel, cel care a adus o pierdere de 4.9 miliarde de euro bancii Societe Generale si tot pe aceasta piata au pozitii deschise toti investitorii care se respecta.

Tranzactiile pe piata derivatelor presupun riscuri extreme insa in goana lor dupa profit, bancile (si nu numai) au inceput sa investeasca tot mai multi bani in acest sistem si prin urmare, sa isi asume tot mai multe riscuri. Produsele financiare au devenit tot mai complexe, ajungand sa fie foarte greu de inteles chiar si de catre cei care le tranzactionau. Toate acestea s-au intamplat pentru ca Top Managementul fiecarei companii era fortat de catre investitori sa raporteze castiguri record la sfarsitul fiecarui trimestru.

In fiecare zi aflam despre noi pierderi pe care investitorii le inregistreaza insa nimeni nu spune nimic despre ce se va intampla atunci cand pozitiile inca deschise pe derivate se vor inchide iar pierderile vor iesi la lumina.

via, ce inseamna instrumentele derivate

Citeste si comenteaza pe khris.ro.