BM ne recomanda eliminarea sporului de vechime

Banca Mondiala recomanda Romaniei sa elimine sporul de vechime din salariu. In plus, institutia considera ca salariile de la stat ar trebui sa creasca in functie de concurenta cu pozitiile similare din mediul privat. In plus, raportul Bancii, analizat acum de Guvern, atrage atentia ca bonusurile au o pondere prea mare in salariu.

Salariile profesorilor nu vor creste daca nu-si revine economia

Profesorii nu vor primi mai multi bani la salariu, cel putin deocamdata. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca marirea de 33,6% promisa va fi primita de cadrele didactice pana la sfarsitul aceastui an, numai daca economia ar incepe sa functioneze. In schimb, ministrul i-a asigurat pe profesori ca nu vor ramane fara sporuri la salariu.

Piata imobiliara nu este blocata, dar se bazeaza pe cash

Piata imobiliara nu este blocata, dar se bazeaza mai mult pe tranzactii cu bani cash. Asa arata datele de la Cartea Funciara, potrivit carora numarul de ipoteci inscrise in luna ianuarie a ajuns sa fie sub numarul celor inregistrate la inceputul lui 2005. In schimb, numarul de tranzactii imobiliare a depasit 40.000, mai mare decat cel al tranzactiilor inscrise in ianuarie 2007. Cifra este mai mica insa cu 17% fata de aceeasi luna din 2008. Pe de alta parte, au crescut semnificativ cazurile de executare silita, fata de inceputul anului trecut. Executorii judecatoresti au de 3-4 mai multe dosare si se asteapta ca numarul lor sa creasca.

Licitatie cu cantec la New York

Proteste la New York unde se vindeau prin licitatie case cu super-reduceri. Proprietarii lor nu mai puteau sa-si achite ipotecile, asa ca bancile le-au scos la vanzare. Mai multe persoane au manifestat impotriva acestei initiative a unei agentii imobiliare, acuzand-o ca face profit din necazul altora. Protestatari au cerut guvernului sa nu permita evacuarea datornicilor. Pretul minim de pornire la licitatie a fost de 500 dolari. De exemplu, o casa din cartierul Queens, cumparata cu 550.000 de dolari, a avut un pret de pornire de 69.000 de dolari.

FMI isi recunoaste erorile

Fondul Monetar International recunoaste ca nu şi-a indeplinit rolul de supraveghetor al sistemului financiar global. Si asta, pentru ca nu a reusit sa anticipeze si sa avertizeze asupra crizei financiare. O serie de documente ale FMI arata ca avertismentele emise de aceasta institutie nu au reusit sa determine autoritatile statelor sa ia vreo decizie comuna pentru a contracara criza.

Institutiile financiare pastreaza tacerea in scandalul ajutorului pentru AIG

Bancile europene raman mute in privinta beneficiilor pe care le-ar fi obtinut din ajutorul federal acordat asiguratorului AIG. Numeroase institutii financiare au refuzat ieri sa comenteze informatiile aparute in Wall Street Journal potrivit carora ar fi beneficiat de 50 miliarde de dolari de pe urma ajutorului de 173 miliarde acordat de statul american companiei AIG. Intre bancile mentionate in articol se numara: Societe Generale, Deutsche Bank, bancile britanice Barclays, HSBC si Royal Bank of Scotland.

Si, din agenda economica a zilei:

Mesajul preşedintelui Traian Basescu in Parlament privind oportunitatea angajarii unui credit extern de catre Romania

Reuniunea ministrilor de Finante din zona euro