Aici avem cam ce gandeste Deutsche Bank despre evolutia Romaniei.

Produsul intern brut - GDP (miliarde USD) 194,2 (2008), 154,7 (2009), GDP per capita USD 9,105 (2008) 7,288 (2009), GDP crestere (reala) 8,0 (2008), 0,6 (2009). Socotelile sunt facute la 4,4 RON un euro. Estimarea somajului este de 4 procente in 2009 si noi suntem deja la 5,3 procente deci situatia este si mai grea decat se estimeaza, plus ca se bazeaza pe un an agricol bun si aici nu tine de clasa politica, trebuia de mult sa irigam si sa depasim stadiul rugilor la Dumnezeu.

Ca exista o "grea mostenire" putem vedea aici, baietii de la Oxford nu cred ca au ceva sentimente de dragoste pentru Basescu sau dusmanii cu Tariceanu. Si-l fac praf pe Tariceanu ca si pe restul clasei politice care a votat cresterea salariilor profesorilor.

Ce spunea Cristian Popa in noiembrie 2008, mahar in BNR, ca rezervele BNR acopera 92,4 din datoria privata.

Si de aici cred eu ca se rupe firul. Nu cred ca datoria privata, pe care o aminteste si Presedintele Basescu, acoperita in noiembrie 92,4, trebuie sa ramburseze 24 de miliarde de euro in 2009, cand rezerva BNR este de 29 de miliarde. Cred ca este muuuult mai mare. Ca s-au luat credite private direct de la bancile mama si de care s-a aflat de curand. Sau s-au neglijat pana acum sau nu s-a stiut de aceste credite (am aflat si niste zvonuri dintr-o banca mare din Romania, dar sunt zvonuri).

Si de aici drama BNR, nu poate scadea rata dobanzii ca pleaca leul la vale dar trebuie sa schimbe o gramada de lei pe euro ca sa se plateasca datoriile private. Firmele din cauza reducerii exporturilor nu mai au acces direct la euro si atunci trebuie sa transforme leii de pe piata interna in euro. Iar credite de refinantare in euro iau doar bolnavii la dobanzile astea.

Cercul e vicios si chiar nu stie nimeni cum o sa mearga economia din zona euro de care depindem. Ca investitii si banii capsunarilor mai putin.

N-am fost in stare sa dezvoltam un mecanism de obtinere a fondurilor UE si acum ca sa tinem leul pe loc trebuie sa luam un imprumut. In ce conditii? Dumnezeu cu mila. Sper sa nu negocieze Boc. Si daca tu cititorule ar trebui sa imprumuti Romania nu ti-ai dori sa fie supravegheata de FMI ca sa-ti iei banii inapoi?

Situatia e realmente complicata. Restul discursului si emisiunii sunt demagogie si rafuieli politice.

Citeste restul articolului si citeste pe Romania Obiectiva.