Tranzactiile imobiliare in scop comercial facute de persoanele fizice ar putea fi impozitate cu 16%, aceasta masura fiind avuta in vedere la elaborarea noului Cod Fiscal, a declarat marti Paul Coman, consilier superior in cadrul ANAF, citat de NewsIn. Reprezentantul ANAF a precizat ca prin introducerea acestei prevederi ar putea fi redusa activitatea speculatorilor din domeniul imobiliar.

"Finantele analizeaza in acest moment o propunere ce vizeaza impozitarea cu 16% a veniturilor obtinute de catre persoanele fizice din tranzactiile comerciale cu terenuri si apartamente. Nu s-a luat inca o decizie in acest moment, intrucat se analizeaza impactul pe care l-ar putea avea introducerea acestei masuri", a spus Paul Coman.

Noul Cod Fiscal ar putea cuprinde si o masura ce vizeaza vanzarea creantelor fiscale detinute de contribuabilii ce se afla in situatia de insolventa, pentru a atrage bani la buget, a adaugat Paul Coman.

Gabriel Biris, partener la firma de avocatura Biris Goran, a spus ca Finantele lucreaza la partea de impozitare a tranzactiilor imobiliare, astfel incat veniturile obtinute de persoanele fizice sa poata fi impozitate cu 16%.

"In acest moment, pentru tranzactiile cu imobile mai vechi de trei ani se plateste un impozit de 1% din pretul de vanzare, in cazul imobilelor a caror valoarea e mai mica de 200.000 de lei, si de 2% pentru cele care depasesc acest prag. Totodata, pentru cladirile mai noi de trei ani se plateste un impozit intre 2% si 3% din pretul de vanzare", a explicat Biris.

"Prin introducerea acestei masuri, cel care vinde ar urma sa plateasca un impozit de 16% pe castig si TVA de 5% sau 19%, in functie de valoarea imobilului", a mai spus el.