Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat miercuri, in cadrul forumului "Anul financiar-bancar 2009" ca negocierile pentru contractarea unui imprumut extern au inceput nu pentru ca ar exista o problema, ci pentru a preveni o problema. Acesta a precizat ca este vorba de un pachet de credite, din care banii FMI reprezinta numai o parte.

"Este vorba de abordare proactiva a autoritatilor romanesti, nu pentru ca am avea o problema ci pentru a preveni o problema.

Problema este generata de datoria sectorului privat, scadenta in acest an, a precizat Lazea. "Se pune intrebarea: pentru ce ar trebui Romania sa se imprumute? Unul din motive este protejarea rezervei valutare", a mai explicat Lazea.

Acesta a mai facut cateva "precizari foarte importante": nu vorbim despre un singur imprumut, ci de un pachet de credite (care va include BEI si BERD), esalonate pe o perioada mai lunga de timp.

"Eventualul imprumut de a FMI nu s-ar duce decat la rezerva internationala, pentru scopul de deficit extern, in niciun caz catre deficitul bugetar sau finantare de proiecte. Pentru proiecte se vor folosi sursele BEI, BERD.

Potrivit economistului sef al BNR, persista inca o necunoscuta in ceea ce priveste destinatia banilor de la Comisia Europeana - daca vor fi destinati si proiectelor sau numai finantarii balantei externe.

Lazea a mai subliniat ca un acord cu FMI are trei aspecte pozitive:

  • aduce bani la rezerva internationala
  • credibilitate externa
  • intareste vointa politica.