Economistii si reprezentantii mediului de afaceri prezenti la forumul "Anul financiar-bancar 2009" s-au lansat intr-o dezbatere aprinsa legata de efectele si durata crizei economice, in Romania. Citeste principalele idei din cadrul dezbaterii.

Principalele idei din cadrul dezbaterii:

  • Lucian Albu (Institutul pentru Prognoza Economica)

- Economistii au fost surprinsi de aceasta criza. Ea provine din conceptia clasica ca economia merge numai in echilibru.

- UE a impus ca toate tarile sa treaca la prognoze trimestriale. Propagarea trebuie surpinsa chiar cu frecventa mai inainte, se lucreaza la elaborarea...

- Prognoza este ca, in acest an, va fi criza si ea cu siguranta se va stinge anul viitor.

- Exista o asimetrie in aceste cicluri - perioada de criza este mai scurta decat cea de crestere. Daca nu va fi asa... vom avea probleme cu totii.

  • Constantin Opran (Univestatea Politehnica Bucuresti)

As dori sa nu mai folosim cuvantul criza... Cred ca sunt 2 domenii, auto si constructii la care cred ca va resimti o scadere a activitatilor economice. Trebuie sa ne gandim care sunt implicatiile pe orizontala fiindca vor fi cele mai puternice.

  • Lucian Anghel (Economist sef BCR)

Intr-adevar ceea ce se intampla la nivel international este fara precedent, cifrele se schimba foarte des. Ar trebui, insa, sa ne intereseze ce se intampla la noi, ce face Guvernul, cum colaboreaza cu Banca Centrala.

  • Adrian Apolzan (ING)

Cred ca unele sectoare sunt afectate intr-o prima faza, dar ulterior toate vor fi afectate. Un agent economic, o institutie, este afectata in functie de modul in care a fost prinsa in momentul crizei. Este clar ca, in vremuri dificile, cine nu este pregatit va disparea mai repede. O persoana sau o firma supraindatorata este clar ca va rezista mai greu.

  • Claudiu Cercel (BRD)

Si daca nu ar fi fost aceasta criza Romania tot ar trebui sa suporte niste corectii. Este un mare avantaj pentru noi ca ne-a surprins criza in Uniunea Europeana.

  • Ionel Blanculescu (consultant financiar)

Cred ca astazi asistam la o problema de atitudine. Criza naste monstri. La nivel de atitudine in piata, si poate incurajat de discursuri politice, se prefigureaza o tendinta ca firmele sau persoanele fizice ar putea scapa din "ghearele" bancii, ca vom putea scapa de plata unor rate, idee alimentata chiar din SUA.

Tendinta este catre a amana plata ratelor, a modifica dobanzi; exista o presiune mare de la Autoritatea de Protectia Consumatorilor, pe dimensiuni populiste.

Cireasa de pe tort: tendinta de a obliga banca sa nu execute, atunci cand trebuie sa execute silit. Executarea silita, la un moment dat, trebuie sa existe.

Se incearca a se acredita ideea ca bancile nu vor putea sa execute, pentru ca piata nu reactioneaza. Se creaza o atitudine care daca nu este oprita din fasa bancile s-ar putea confrunta cu acest flagel.