UBS, cea mai mare banca elvetiana, a raportat pierderi de 20,9 miliarde de franci (14,2 miliarde de euro) pentru 2008, peste estimarile initiale, ca urmare a platii unei amenzi de 1,19 miliarde de franci in urma implicarii intr-o afacere de evaziune fiscala in SUA, potrivit AFP. Totodata, reprezentantii bancii au fost prudenti privin perspectivele pentru acest an, precizand ca profiturile vor fi sub presiune pentru o anumita perioada de timp.

Luna trecuta, UBS a acceptat sa plateasca 780 milioane de dolari justitiei americane in urma implicarii intr-o afacere de evaziune fiscala, inceputa inca din anul 2000. Banca elvetiana a admis ca a ajutat aproape 300 de contribuabili americani sa-si ascunda de fisc conturile bancare. Totodata, banca s-a angajat ca va livra autoritatilor SUA identitatea si informatii bancare despre clientii sai americani.

Tot luna trecuta, UBS a anuntat rezultatele preliminare pe 2008, raportand pierderi de 13 miliarde de euro (19,69 miliarde de franci elvetieni), acestea fiind cele mai mari pierderi inregistrate vreodata in Elvetia.

UBS a traversat o perioada nu foarte fasta in ultimii doi ani, cu deprecieri de active si pierderi de miliarde de euro, care au fortat institutia sa ceara anul trecut un ajutor de la stat in valoare de aproape 60 miliarde de dolari.