Letonia intentioneaza sa renegocieze conditiile imprumutului pe care l-a primit de la Fondul Monetar International (FMI) si alti creditori internationali, a declarat miercuri premierul desemnat Valdis Dombrovskis, citat de AFP. Astfel, noul guvern incearca sa obtina acordul institutiilor financiare internationale pentru un deficit bugetar de aproximativ 7% din PIB.

"Dupa instalarea noului guvern vom redeschide negocierile", a declarat Valdis Dombrovskis.

Anul trecut, Letonia a primit un ajutor financiar in valoare de 7,5 miliarde de euro din partea FMI, UE si a altor creditori pentru sprijinirea economiei. In baza acestui acord, autoritatile de la Riga trebuie sa reduca cheltuielile publice, sa diminueze salariile bugetarilor si sa mentina deficitul bugetar sub 5,3% din PIB in acest an.

"Suntem siguri ca avem argumente in favoarea unui nou acord, pentru ca intelegerea anterioara a fost incheiata in alte circumstante", a adaugat viitorul premier, fara a da insa alte amanunte. Acesta a mai spus ca exista posibilitatea reducerii deficitului bugetar, insa aceasta ar afecta economia.

Economia fostei republici sovietice a cunoscut o crestere rapida dupa aderarea la Uniunea Europeana, insa aceasta s-a prabusit anul trecut sub impactul inflatiei si al crizei mondiale.