Presedintele Fed (sistemul bancilor centrale din SUA) Ben Bernanke s-a declarat increzator in depasirea crizei financiare, afirmand ca se asteapta ca redresarea economica sa inceapa anul viitor. "Este posibil sa vedem sfarsitul recesiunii in acest an si vom vedea relansarea la inceputul anului urmator. Ea se va accelera cu timpul" - a declarat Ben Bernanke, intr-un interviu la postul american de televiziune CBS. Este pentru prima data in ultimii 20 de ani cand presedintele in exercitiu al Fed acorda un interviu televizat, fapt care demonstreaza - in opinia analistilor - ca situatia este grava, iar aceste precizari erau necesare.

Pe de alta parte, oficialul american a avertizat ca cel mai mare risc in redresarea economica il reprezinta lipsa de vointa politica pentru rezolvarea problemelor care asalteaza economia, transmit agentiile internationale de presa.

Ben Bernanke a recunoscut ca rata somajului va fi mai mare decat nivelul de 8,1% (cat s-a inregistrat in februarie), insa a precizat ca "exista semnale care anunta vremuri mai bune", fara sa dea detalii suplimentare. In opinia sa, daca SUA vor reusi sa stabilizeze sistemul financiar, va fi inregistrat un declin mai lent.

De asemenea, presedintele Fed a dat asigurari ca marile banci americane nu vor intra in faliment, administratia de la Washington fiind pe cale sa revizuiasca bilanturile lor contabile pentru a incerca sa stabileasca amploarea pagubelor provocate si sa le recapitalizeze in consecinta.