Ministrul Muncii, Marian Sarbu a declarat luni seara, la finalul consultarilor cu sindicatele, ca la sfarsitul saptamanii viitoare ministerul va avea o noua propunere pentru salariatii bugetari. Sindicalistii au parasit negocierile nemultumiti de propunerile guvernului, pe fondul discutiilor cu FMI pentru un imprumut care ar putea avea impact major asupra politicilor fiscale.

Punctul central al negocierilor l-a reprezentat acordarea sporurilor salariale si a celorlalte forme de salarizare suplimentare. Ministrul a anuntat ca s-au reusit cateva compromisuri legate de sporuri urmand a se stabili o forma de venituri maximale.

"Proiectam un text care sa reprezinte o baza pentru un sistem de salarizare unic in Romanai pentru aparatul bugetar", spune Marian Sarbu.

La finalul intalnirii de saptamana trecuta s-a stabilit ca sporul pentru limbi straine va fi de 10% si se acorda doar angajatilor care cunosc limbi straine rare, sporul de pana la 75% se va acorda angajatilor care lucreaza cu fonduri europene in functie de performante, iar pentru orele suplimentare vor fi acordate ore libere si, unde nu se poate, acestea vor fi platite. In educatie, se pare ca salariul de merit si fondul de premiere vor fi acordate, la fel, cei 100 de euro pentru carti si se va deconta naveta pentru profesori si elevi.

Sindicalistii au anuntat inca de saptamana trecuta ca, daca nu vor ajunge la un consens cu Executivul, vor iesi din nou in strada.