Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, este de parere ca in prezent semnalele unei reveniri economice sunt mai puternice decat in urma cu trei luni, potrivit Reuters care citeaza cotidianul italian La Stampa.

"Unele banci au anuntat rezultate financiare peste asteptari, piata de capital functioneaza mai bine, iar investitiile guvernamentale din fonduri publice incep sa dea roade", a declarat Joaquin Almunia intr-un interviu acordat cotidianului italian.

Acesta a avertizat insa ca programele guvernamentale de relansare economica sporesc deficitele bugetare, reducand astfel spatiul de manevra al autoritatilor. Joaquin Almunia a mai spus ca impactul pe care l-au avut programele de sprijinire a bancilor a fost mai puternic in Marea Britanie si Irlanda, in timp ce in Spania acesta a fost mai redus. In Italia, bancile nu au avut nevoie de interventii majore, avand in vedere ca pana in prezent nu au existat probleme pe aceasta piata.

Banco Popolare este singura banca din Italia care a anuntat pana in prezent ca va apela la sprijinul guvernului, insa este de asteptat ca si alti creditori sa anunte masuri similare in urmatoarele doua saptamani.

Almunia a mai precizat ca autoritatile statelor membre trebuie sa ia masuri pentru combaterea somajului, "dar aceasta nu inseamna ca Comisia Europeana nu ar trebui sa participe la astfel de actiuni".

Toate estimarile sugereaza temperarea cresterii economice in Europa in acest an si o situatie nesigura a principalelor sectoare economice, precum industria prelucratoare, constructiile si serviciile, a mai spus oficialul european.

"Pentru rezultate concrete avem nevoie de un dialog social solid, a incheiat Joaquin Almunia.