Miliardarul rus Oleg Deripaska este mai optimist in ceea ce priveste ajungerea la o intelegere cu cel mai neinduplecat dintre creditorii sai – Alfa Bank. Indirect, autoritatile ruse i-au dat o mana de ajutor intreprinzatorului, sugerand bancilor ca nu merita sa devina prea insistente cand este vorba de datoriile marilor companii.

Presa din Rusia relateaza ca 'sugestia' a fost facuta chiar de presedintele Dmitri Medvedev, care s-a intalnit marti cu seful Alfa Bank, Mihail Fridman.

Statul nu poate abandona Rusal in voia sortii intr-o perioada dificila, explica analistii. Dupa discutia cu seful statului, Fridman si Deripaska au declarat ca nu exista un conflict intre ei.

Datoria totala a companiilor care intra in holdingul lui Oleg Deripaska - Bazovyi Element (Bazel) - fata de Alfa Bank este de aproape 650 milioane dolari. Jumatate dintre creditele acordate au depasit perioada de scadenta.

"Fara indoiala, Bazel isi va onora toate obligatiile – problema rezida in termenul de restituire. Suntem in negocieri cu toti creditorii, inclusiv cu Alfa Bank, pentru restructurarea datoriilor", a spus directorul financiar al Bazel, Andrei Iaschenko.

Daca pana de curand, relateaza cotidianul online Vzgliad, autoritatile statutului lasesera impresia ca nu-si conturasera o pozitie clara privind soarta lui Deripaska si a afacerilor acestuia, presedintele Medvedev le-a cerut marti creditorilor sa nu-i bata la cap pe marii datornici, sa nu distruga intreprinderile si sa nu creeze panica in societate.

In opinia expertilor, autoritatile nu puteau lasa afacerile lui Deripaska in deriva – Rusal este o unitate strategica, fiind cel mai mare producator de aluminiu al tarii.

Conflictul dintre cele doua parti va fi solutionat, cel mai probabil, pe cale amiabila, sub supravegherea statului. Dmitri Abzalov, de la Centrul pentru conjunctura politica, a gasit doua variante de iesire din actuala situatie: recreditarea intreprinzatorului pe seama mijloacelor de stat sau restructurarea datoriilor.

Primul reclama un volum destul de mare de investitii si, probabil, nu se va merge pe aceasta cale, dar varianta a doua pare mult mai fezabila. Abzalov este de parere ca se va reusi, cu medierea guvernului, ca o parte din creditele pe termen scurt sa fie transformate in credite pe termen lung, cu dobanzi mai mari. Ragazul astfel obtinut ii va permite lui Deripaska sa astepte vremuri mai bune, adica o crestere a preturilor la metal.