Intalnire online

Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen: Se poate ajunge la o intelegere informala (banci - BNR) de a preveni iesirea banilor din tara

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 19 martie 2009, 13:00 Economie | Finanţe & Bănci


Ionut Dumitru
Foto: HotNews.ro
Despre cum vor evolua dobanzile si cursul de schimb in 2009, in scenarii optimiste sau pesimiste, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen a discutat online cu cititorii HotNews.ro. "Este esential sa avem o stabilitate a cursului de schimb. Pentru mentinerea deficitului bugetar la un nivel scazut, solutia cea mai plauzibila ar fi reducerea drastica a cheltuielilor, iar cresterea taxelor iese din discutie", a declarat Dumitru in cadrul unui forum financiar-bancar desfasurat saptamana trecuta.
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Intrati in articol pentru a vedea raspunsurile invitatului
Potrivit bankingnews.ro, Ionut Dumitru s-a alaturat echipei Raiffeisen Bank in aprilie 2005 ocupand la inceput postul de analist financiar in cadrul Departamentului de Cercetare de Trezorerie din Trezoreria Raiffeisen, din Decembrie 2005 preluand functia de Manager al Departamentului. In acelasi timp este si cadru didactic universitar (din 2001) in ASE Bucuresti, Catedra de Moneda.

Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Stuparu Gh

  Care sunt previziunile bancii d-tra privind cresterea ec pe anul 2009 si care este previziunea pe curs in cele doua situatii ; la inceput de an si dupa finalizarea acordului cu FMI( partea a doua a 2009) Date, concrete nu consideratii generale.
  CAre este pct de vedere personal asupra celor doua aspecte?!
  Multumesc !

  • Ionut Dumitru

   Prognoza noastra pentru crestere economica este in momentul de fata +0,5%. Incertitudinile sunt foarte mari, iar plaja de valori in care se poate afla cresterea economica anul acesta este foarte larga. Cred insa ca, daca se vor materializa investitiile publice cuprinse in bugetul de stat, sunt sanse sa evitam o recesiune economica majora. Aceste cifre iau in considerare si acordul de finantare externa. Romania are niste caracteristici care diminueaza efectele crizei financiare si economice mondiale, in comparatie cu tarile din regiune si anume o dependenta mult mai mica de exporturi si de creditare, existenta fondurilor strcuturale nerambursabile, flexibilitatea cursului de schimb. Faptul ca avem un curs flexibil ne ajuta la ajustarea dezechilibrelor si cursul poate asimila socuri externe care altfel s-ar duce in economia reala.

  • Ionut Dumitru

   mizam pe o stabilizare a monedei nationale si poate chiar o usoara apreciere (spre 4,1 la sfarsitul anului). Asteptarile noastre se bazeaza pe efectul pozitiv asupra perceptiei investitorilor pe care il va avea un acord de finantare externa.

 • Întrebarea nr. 2 alex

  1. Referindu-ne la creditele in sold ale persoanelor juridice (nu credite noi), cum este cel mai bine in acest moment: cu creditele in lei sau cele in valuta? Unde vor scadea mai intai dobanzile?

  2. Legat de afirmatia "Este esential sa avem o stabilitate a cursului de schimb. Pentru mentinerea deficitului bugetar la un nivel scazut, solutia cea mai plauzibila ar fi reducerea drastica a cheltuielilor, iar cresterea taxelor iese din discutie"- inteleg ca aceasta este o afirmatie emotionala legata de situatia persoanelor care s-au imprumutat in valuta. Strict macroeconomic, devalorizarea fara variatii bruste poate rezolva partial problema deficitelor externe. Plus ca scaderea preturilor in valuta inseamna ca importurile nu se vor scumpi si inflatia va putea fi controlata. Insa cu "povara" datornicilor in valuta, devalorizarea inseamna zeci de mii de credite neplatite, executari, somaj, lume in strada etc. Nu?

  • Ionut Dumitru

   este de asteptat ca dobanzile la lei sa scada in mod gradual, pe masura ce constrangerea legata de cursul de schimb se va diminua. In momentul de fata, dobanzile la lei nu pot fi scazute de catre BNR atata timp cat presiunile de depreciere persista. In ceea ce priveste dobanzile la valuta costul este influentat in cea mai mare parte de perceptia foarte negativa fata de Romania care se reflecta intr-o prima de risc de tara foarte ridicata (in momentul de fata, circa 7%). Putem spera la reducerea costului creditului in valuta numai in masura in care perceptia fata de tarile emergente in general si fata de Romania in special se va imbunatati. Este de asteptat ca acordul de finantare externa sa contribuie la reducerea costurilor de finantare externa, in prezent foarte mari.

   Cred ca mai rapid vor scadea dobanzile la lei. Mai trebuie luat in considerare si riscul de curs de schimb in cazul unui credit in valuta care nu este deloc de neglijat in conditiile actuale de pe pietele financiare.

  • Ionut Dumitru

   O depreciere de c urs de schimb aduce doua efecte negative majore: presiuni inflationiste foarte ridicate (prin preturile de import mai mari si cresterea asteptarilor inflationiste) si cresterea efortului de rambursare a unui credit in valuta. De aceea, cred ca cel mai important lucru in momentul de fata este prevenirea unei deprecieri a monedei nationale care sa genereze probleme de stabilitate a sistemului financiar si inflatie ridicata. Tocmai deprecierea cursului este cauza unei inflatii ridicate, din primele luni ale anului in Romania in conditiile in care foarte multe tari se confrunta cu pericolul deflatiei.

  • Ionut Dumitru

   Stabilitatea cursului de schimb este importanta si din prisma evitarii unei combinatii extrem de periculoase intre inflatie mare si recesiune economica.

 • Întrebarea nr. 3 radairimie

  In ultimele 4 saptamani, atat eu, cat si prieteni de-ai mei, primim in fiecare zi spam-uri privind accesarea contului online Raiffeisen. Am trimis de fiecare data mailurile la online@rzb.ro si primim aceleasi mailuri tipizate. De ce nu se iau masuri serioase in acest sens? Niste ip-uri, servere banate...verificarea domenilor..si lista solutiilor nepuse in practica continua.

  • Ionut Dumitru

   Raiffeisen are un set de masuri rapide de blocare a conturilor in cazul tentativelor de frauda. Insa, cea mai sigura masura de prevenire a unei fraude pentru un client este sa nu dea curs unui mesaj prin care i se solicita, pe mail, date confidentiale despre conturi si date personale. Banca nu comunica niciodata cu clientul prin emailuri, solicitandu-i informatii confidentiale. Acest lucru a fost anuntat prin comunicate de presa si prin intermediul site-ului propriu si scrisori catre clienti.

  • Ionut Dumitru

   Daca totusi un client da curs acestor mesaje, trebuie sa la iegatura urgent cu banca si sa ceara instructiuni pentru a i se bloca contul.

 • Întrebarea nr. 4 Frobenius

  Nu am card emis de Raiffeisen asa ca imi este mai usor sa nu-l dau oricui mi l-ar cere. Indiferent daca cererea imi este adresata prin e-mail, printr-o pagina de web sau la coltul strazii. N-am sa va intreb de ce nu ma protejati.
  Am insa un cont curent deschis la Raiffeisen. La inceput mi se aplica un comision de cite ori faceam o plata sau scoteam bani in numerar. Ca la orice banca. Dupa un timp am constatat ca a mai aparut si comisionul pentru alimentarea contului. Adica, altfel spus, pentru aducerea banilor in banca. O fi normal, n-o fi, o fi fost in contract, nu comentez aici. Dar, ca sa evit alte surprize, as vrea sa va intreb ce comisioane noi intentionati sa introduceti in viitorul imediat?

  • Ionut Dumitru

   Din pacate, este o zona pe care nu o stapanesc si trebuie sa cereti lamuriri la o agentie bancara.

 • Întrebarea nr. 5 xy

  1. cum comentati disputa dintre BNR si bancile straine, inceputa in octombrie, pe tema atacurilor speculative asupra leului?

  2. cum comentati afirmatia presedintelui Basescu conform careia rezervele minime obligatorii vor scadea, in conditiile unui acord cu FMI, numai daca bancile se angajeaza sa nu scoata banii din Romania?

  • Ionut Dumitru

   Trebuie spus ca BNR are ca regim de curs de schimb o flotare controlata, ceea ce inseamna, si trebuie sa intelegem lucrul acesta, ca BNR isi rezerva dreptul sa intervina in piata valutara ori de cate ori considera necesar. In momentul in care se produce un atac speculativ, datorita impactului foarte puternic pe care il are cursul de schimb, atat asupra inflatiei cat si perceptiei si asteptarilor publicului in general, este inevitabil ca BNR trebuie sa intervina. BNR nu poate asista impasibila la atacuri speculative asupra monedei nationale care pot avea un impact devastator. In plus, ceea ce nu au inteles speculatorii si au platit pentru asta, BNR are capacitatea sa realizeze un control bun al lichiditatii in moneda nationala si, cumulat si cu rezervele internationale foarte mari, asupra cursului de schimb. In plus, dimensiunea redusa a pietei monetare si valutare este in avantajul BNR.

  • Ionut Dumitru

   Se poate ajunge la o intelegere informala de a preveni iesirea banilor din tara, insa la nivel formal e foarte greu de pus in practica pentru ca ar insemna restrictii pe contul de capital. Romania are, incepand cu 2006, un cont de capital complet liberalizat, ceea ce inseamna ca in principiu nu mai pot exista restrictii. Daca Romania decide unilateral impunerea unor astfel de restrictii pe contul de capital, ar putea suferi penalitati. Daca insa s-ar hotari la nivelul UE sa se faca o actiune concertata, ar fi o alta situatie insa ar intra in contradictie cu principiile de functionare ale Uniunii Europene.

 • Întrebarea nr. 6 Gigel

  Domnule Ionut Dumitru, puteti sa ne specificati care este pretul cerut de Rzb pentru ramanearea in Romania? Daca puteti da o suma, nu o dezmintire v-as fi recunoscator. De asemenea, este interesant de stiut ce cantitate din banii de la FMI este destinata bancii dumneavoastra. Multumesc!

  Gigel,
  Un contribuabil

  • Ionut Dumitru

   Acordul de finantare cu institutiile financiare internationale va fi unul multilateral care include pe langa FMI Comisia Europeana, BERD, BEI si Banca Mondiala. destinatia banilor va fi una foarte concreta si obligatorie. Cea mai mare parte a banilor (toti banii de la FMI plus mare parte din banii de la CE) se vor duce la rezerva internationala a BNR. O parte din bani (probabil, de la Comisia Europeana) se vor duce probabil la Ministerul de Finante pentru acoperirea deficitului bugetar. Banii de la celelalte institutii sunt bani in general pe proiecte specifice, cum ar fi de exemplu reforma administratiei publice, infrastructura sau finantarea IMM-urilor. Cresterea rezervei internationale a BNR va permite Bancii centrale sa poata scadea Rezervele Minime Obligatorii in valuta, ale bancilor comerciale. Trebuie spus ca aceste RMO sunt banii bancilor pe care ii au depusi la Banca Nationala.

  • Ionut Dumitru

   Raiffeisen nu a cerut niciodata un pret pentru a ramane in Romania, nu are nevoie de banii statului roman, acoperirea nevoilor de capital intrand in sarcina actionarilor.

 • Întrebarea nr. 7 dan

  1.Ce masuri considerati ca ar fi utile (din partea Guvernului sau a BNR) in vederea reluarii cat mai rapide a creditarii?
  2. Cum se explica diferentele uriase privind indicatorii macro ai Romaniei dintre FMI si institutiile locale?
  3.Presupunem ca luam acel imprumut de 18-19 miliarde eur. Care ar fi rata lunara pe care o va avea de achitat Romania? Vedeti presiuni viitoare pe curs? Dar atacuri speculative?
  4.De ce nu mai dau bancile credite? Daca Guvernatorul spune ca probleme de lichiditate nu sunt in Romania, iar cerere de credite e suficienta, unde se impotmolesc lucrurile?
  5. Cum va evolua businessul bancar in acest an din punct de vedere al 1. competitiei interbancare, 2. resurselor umane. 3. dobanzilor?

  • Ionut Dumitru

   Incetinirea substantiala a creditarii se datoreaza unui cumul de factori care tin atat de oferta de credite cat si de cererea de credite. Din punct de vedere al ofertei, aceasta s-a diminuat cu siguranta in contextul in care sursele de finantare (atat din strainatate cat si interne) s-au diminuat considerabil si au devenit mult mai scumpe. In plus, datorita incertitudinilor si riscurilor in crestere pe care le prezinta atat sectorul companiilor cat si sectorul populatiei, bancile au intarit normele prudentiale de acordare a creditelor. Aceasta este o reactie normala a unei banci in contextul in care riscurile economice cresc. Din pucnt de vedere al cererii, si aceasta s-a diminuat in contextul in care incertitudinile cu privire la situatia financiara viitoare (evolutia veniturilor si a ratei somajului in special) a indivizilor s-au accentuat. Acest lucru face ca apetitul de indatorare sa scada. Autoritatile statului si in special Guvernul pot contribui la relansarea creditarii prin imbunatatirea perceptiei fata de Romania (care va reduce costurile de finantare) prin politici economice mai responsabile si adecvate la necesitatea ajustarii dezechilibrelor din economie. In ceea ce priveste BNR, trebuie sa intelegem ca relaxarea politicii monetare care ar putea conduce la un credit mai ieftin este constransa de presiunea de depreciere asupra leului.

  • Ionut Dumitru

   Trebuie sa intelegem de asemenea ca in Romania nu se pot implementa masuri similare cu cele implementate in alte state, pentru ca situatia din Romania este complet diferita. In Romania avem problema dependentei de finantarea externa si a deficitului de cont curent care trebuie ajustat. Ele necesita politici economice restrictive si nu stimuli fiscali pe care, de altfel, nici nu ni-i permitem pntru ca nu avem finantare pentru asa ceva. In plus, investitorii asteapta de la noi politici prudente cr sa corecteze derapajele acumulate din anii anteriori. Deci situatia trebuie tratata diferentiat tinand cont de specificitatile economiei Romanesti.

  • Ionut Dumitru

   Cred ca FMI are o viziune destul de pesimista in ce priveste evolutia economiei romanesti. Este cert ca riscurile sunt foarte mari dar trebuie sa evitam sa cadem in capcana pesimismului pentru ca scenariile catastrofice pot crea panica si pot deveni profetii care se auto-indeplinesc.

  • Ionut Dumitru

   Depinde de modul in care se va negocia modalitatea de rambursare: perioada de rambursare, perioada de gratie, frecventa rambursarilor. De exemplu, se poate obtine la negociere o perioada de gratie de 3-5 ani, ceea ce inseamna ca se vor face rambursari dupa aceea. Oricum, costurile unui astfel de imprumut sunt mult mai mici (de ordin a 2-3% - dobanda) in comparatie cu un imprumut in pietele financiare.

   Atata timp cat perceptia fata de Romania va ramane negativa, atacurile speculative sunt posibile.

  • Ionut Dumitru

   Competitia, in momentul de fata, s-a mutat pe partea de depozite. Explicatia este simpla si este legata de faptul ca bancile din Romania trebuie sa isi reduca dependenta de finantarea din strainatate si acest lucru inseamna echilibrarea creditelor cu depozitele interne. In acest context, presiunea pe costurile de finantare ale bancilor va fi foarte mare. Daca adaugam si cresterea provizioanelor (datorita cresterii restantelor la credite) ne putem da seama ca profitabilitatea bancilor va scadea substantial in 2009. Acest lucru inseamna ca bancile vor fi preocupate de reducerea costurilor si vor fi mult mai atente in ce priveste costurile cu personalul.

 • Întrebarea nr. 8 BP

  De ce dobanzile de Romania sunt duble in raport cu restul Statelor europene? Atat dobanzile la credite, cat si cele la depozite. Aceasta situatie ajuta asa-zisii ”investitori” ce depun sumemari in bancile romanesti, insa spoliaza cetateanul roman ce se vede obligat sa acceseze credite cu dobanzi uriase.

  De ce exista atatea comisioane aplicate unui credit?

  Ce inseamna comisionul de administrare credit, aplicat la sold?

  De ce considerati ca BNR permite bancilor comerciale sa aiba aceasta politica in ROmania, in conditiile in care aceleasi banci in alte state UE au cu totul alta politica a dobanzilor si comisioanelor? Asta in conditiile in care salariile din Romania sunt de 2-3 ori mai mici ca in alte state UE:

  • Ionut Dumitru

   Costul creditului in Romania este influentat de foarte multi factori, printre care riscul de tara este un factor determinant. Atata timp cat riscul de tara al Romaniei nu se va imbunatati ( in ultima perioada el s-a deteriorat substantial) nu putem spera la costuri de finantare comparabile cu tarile dezvoltate. In schimb, datorita presiunilor pe partea de finantare, dobanzile la depozite in Romania sunt foarte atractive atat in lei cat si la valuta. La valuta sunt chiar mai mari decat in multe state din Europa.

 • Întrebarea nr. 9 cozmin iliescu

  In ultimii 10 ani economiile statelor dezvoltate (aici includ si Romania), s-au confruntat cu o crestere accelerata a preturilor la imobiliare, ceea ce a condus la aparitia si dezvoltarea unei bule speculative.

  Exista teoria conform careia spargerea unei bule speculative are cinci faze de desfasurare:
  DENIAL (negarea) – marea majoritate a investitorilor refuza idea ca activele sunt puternic supraevaluate ;
  ANGER (mania / furia) – investitorii nu vor sa accepte idea ca au fost prinsi in tavalugul diminuarii valorii activelor ;
  BARGAINING (‘chilipirurile’) – in randul investitorilor se raspandeste ideea ca activele s-au ieftinit suficient incat sa redevina atractive ;
  DEPRESSION (depresiunea) – penultima faza, in cursul careia marea majoritate a investitorilor realizeaza gravitatea problemelor cu care se confrunta ;
  ACCEPTANCE (acceptarea) – ultima faza, cea in care toti investitorii accepta ca au avut de infruntat efectele spargerii unei bule speculative ; tot in aceasta faza si autoritatile de reglementare accepta existenta respectivei bule speculative.
  In cursul acestei faze preturile activelor incorporeaza deja toate informatiile relevante.

  Prin prisma acestei teorii, in ce faza considerati ca se afla in prezent economia mondiala si, in particular, cea a Romaniei ?

  Va multumesc anticipat !

  Cozmin Iliescu

  • Ionut Dumitru

   Atata timp cat finantarea este greu accesibila si este scumpa, piata imobiliara va avea de suferit. Este greu de spus in ce faza ne aflam, dar probabil ca va fi o revenire in momentul in care finantarea va deveni mai accesibila.

 • Întrebarea nr. 10 Adrian

  Buna ziua
  Stimate domn Ionut Dumitru, sunt un client al bancii Raiffeisen, avand un credit contractat in CHF, contract incheiat la in ceputul anului 2007. In urma schimbarilor nefavorabile de pe piata valutara si in urma cresterilor dobinzilor la credit fara a fi anuntat aprioric (dar asta este alta problema), imi este tot mai greu achitarea ratelor lunare.
  Va rog sa-mi comunicati daca banca Raiffeisen a luat in discutie unlele masuri avantajase si pentru client in aceasta perioada de criza financiara (reesalonare credit, scutire timp de 6 lunii,...), si daca da care sunt aceste variante.

  • Ionut Dumitru

   Nicio banca nu este interesata sa execute silit clientul. De la caz la caz, se pot gasi solutii de restructurare a creditului (reesalonare, rescadentare, amanare etc) astfel incat clientul sa poata fi ajutat sa faca fata platilor. Insa, nu trebuie sa uitam ca nu ne va plati nimeni datoriile in locul nostru. Va sfatuiesc sa mergeti la o agentie a bancii si sunt convins ca se vor gasi solutii pentru a putea trece peste acest moment.

 • Întrebarea nr. 11 Hairy

  Mai angajeaza Raiffeisen absolventi de ASE in aceasta perioada de criza? Este calvitia un atuu in promovarea unui angajat la Raiffeisen ?

  • Ionut Dumitru

   Raiffeisen, ca de altfel toate bancile din Romania, va fi foarte atenta la costuri in perioada urmatoare si va incerca eficientizarea activitatii. Acest lucru inseamna folosirea, in primul rand, a resurselor umane interne existente si efectuarea de noi angari numai in masura in care nu se gasesc resurse interne pentru acoperirea pozitiilor respective.

 • Întrebarea nr. 12 Marius

  Cum este posibil in Romania (nu si in alta parte) sa avem comisioane la depozite ???
  Adica eu dau niste bani bancii iar la scadenta , in loc sa vina banca la mine sa-mi multumeasca ca i-am dat niste bani (eventual sa ma roage frumos sa-i mai las putin la voi) , imi cere comision ca sa-mi dea banii mei ??? Eu unul consider acest comision ilegal.
  Va mai intrebati de ce nu functioneaza sistemul asta idiot ? Dupa cum actioneaza bancile dau impresia ca nu vor sa incurajeze depozitele populatiei.

  • Ionut Dumitru

   Din cate stiu, banca practica la depozite doar un comision de retragere de numerar, nefiind alte comisioane suplimentare.

 • Întrebarea nr. 13 Cristian Cojocaru

  Domnule profesor, ne puteti spune previziunile dvs legate de tinta de inflatie pe 2009? Dar cursul de schimb EUR/RON?

  Cu respect,
  Cristian Cojocaru

  • Ionut Dumitru

   Prognoza noastra de inflatie pentru anul acesta (decembrie) este 4,5%. In ceea ce priveste cursul de schimb, vedem o medie de 4,25 lei/euro pentru 2009.

 • Întrebarea nr. 14 dan

  "Este esential sa avem o stabilitate a cursului de schimb. Pentru mentinerea deficitului bugetar la un nivel scazut, solutia cea mai plauzibila ar fi reducerea drastica a cheltuielilor, iar cresterea taxelor iese din discutie"

  Domnule Dumitru,
  Este stiut ca printre tintele principale ale FMI in cazul interventiei intr-o tara se numara:
  1. Asigurarea platii scadentelor pe termen scurt catre creditorii externi. Nu am de comentat aici, banii vor fi platiti imediat dupa semnarea acordului cu FMI.
  2. Reducerea deficitului bugetar prin devalorizarea monezii nationale - incurajarea exporturilor, descurajarea importurilor - va asigura impotriva reaparitiei problemei 1.
  Desi stabilitatea cursului este esentiala, in ce masura va fi posibil acest lucru in conditiile acordului cu FMI?
  Deasemenea, ne puteti explica exact ce masuri pot fi luate pentru a scoate din discutie cresterea taxelor?

  Multumesc

  • Ionut Dumitru

   Cred ca singura alternativa viabila este reducerea drastica a cheltuielilor. In conditiile in care risipa banilor publici este foarte mare, este loc de scaderea cheltuielilor.

 • Întrebarea nr. 15 niky86

  Cum credeti ca vor evolua dobanzile la depozite in lei. Mai este rentabil sa pui banii in banca? dar in viitor?

  • Ionut Dumitru

   Dobanzile la depozite vor ramane probabil ridicate si in perioada urmatoare insa ele au atins, pe alocuri, nivele anormal de mari si este posibil sa vedem o usoara reducere in perioada urmatoare. Dobanzile acopera mult peste rata inflatiei fiind foarte atractiv sa economisesti in lei, in momentul de fata.

 • Întrebarea nr. 16 Popa Mihaela Camelia

  As vrea sa va intreb daca piata externa are vreo influenta asupra a ceea ce mi se intampla in relatia cu banca dvs., desi eu sunt un imprumutat constiincios, care nu a intarziat niciodata, nici macar cu 5 minute, plata unei rate la creditul contractat, ba chiar am platit ratele in avans.
  Am contractat in 2008 de la banca dvs., sucursala Nerva Traian, un credit de nevoi personale de 19.800 de euro. Nu comentez faptul ca rata a crescut de la 322 la euro la 356 de euro intr-o prima faza, pentru ca acum sa fie de 368 de euro, ci vreau sa atrag atentia asupra faptului ca in componenta acestei valori a ratei intra un comision lunar de 92,5 de euro, numit “de administrare”, pe care banca mi-l calculeaza nu la soldul creditului, asa cum ar fi normal, ci la valoarea totala a imprumutului contractat de mine.
  Faptul ca acest comision este dubios este recunoscut chiar de banca, in contractul de credit institutia admitand ca poate renunta la comision dupa un an de derulare a creditului, pentru clientii bun platnici, in functie de “conditiile pietei”.
  Credeti ca eu, ca foarte bun platnic, pot scapa de acest comision in actualele “conditii ale pietei” sau va trebui sa incercam impreuna sa dam un sens mai concret acestei sintagme?

  • Ionut Dumitru

   Va sfatuiesc sa mergeti la agentia la care ati contractat creditul si sa discutati problema.

 • Întrebarea nr. 17 Andu

  Buna ziua,
  Am contractat la inceputul anului trecut un credit in franci elvetieni, pentru care plateam la vremea respectiva 2500 RON/luna.
  Astazi, din cauza cresterii cursului de schimb sunt nevoit sa platesc 3300 RON/luna.
  Intrebari: 1.exista in cadrul bancii dumneavoastra o procedura pentru esalonarea creditelor ?
  2. cat timp dureaza analiza unei cereri de reesalonare a creditului ?
  3. daca am deja o cerere unde pot afla in ce stadiu ce afla analiza ?

  • Ionut Dumitru

   In situatia in care exista motive obiective pentru care clientul nu mai poate plati, banca analizeaza de la caz la caz situatia si poate gasi solutii de reesalonare a creditelor. Va sfatuiesc sa mergeti la o agentie bancara si sa lamuriti problema.

 • Întrebarea nr. 18 Laura

  Domnule Dumitru:

  1) Cum comentati afirmatia recenta a cunoscutului analist economic austriac de la Vienna Institute for International Economic Studies (WIIW), Gabor Hunya ca "deprecierea recenta a monedelor din noile state membre ale UE este doar partial justificata de datele fundamentale, iar o reintarire ar putea fi asteptata pentru anul acesta, cu exceptia leului, care are nevoie sa ramana slab"?
  Credeti ca incheierea acordului cu FMI+CE modifica datele acestei ecuatii, in sensul unei intariri, fie ea si nespectaculoasa, a leului?

  • Ionut Dumitru

   Deprecierea leului a devenit deja excesiva iar deficitul de cont curent se corecteaza foarte rapid. L-as sfatui pe dl.Hunya sa consulte datele statistice recente cu privire la evolutia deficitului comercial si sa traga concluzia daca mai este sau nu mai este nevoie de deprecierea leului.

6679 vizualizari

 • Curs (Miercuri, 18 martie 2009, 17:37)

  Stuparu Gh [anonim]

  Care sunt previziunile bancii d-tra privind cresterea ec pe anul 2009 si care este previziunea pe curs in cele doua situatii ; la inceput de an si dupa finalizarea acordului cu FMI( partea a doua a 2009) Date, concrete nu consideratii generale.
  CAre este pct de vedere personal asupra celor doua aspecte?!
  Multumesc !
  • raspuns (Joi, 19 martie 2009, 13:05)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stuparu Gh

   Prognoza noastra pentru crestere economica este in momentul de fata +0,5%. Incertitudinile sunt foarte mari, iar plaja de valori in care se poate afla cresterea economica anul acesta este foarte larga. Cred insa ca, daca se vor materializa investitiile publice cuprinse in bugetul de stat, sunt sanse sa evitam o recesiune economica majora. Aceste cifre iau in considerare si acordul de finantare externa. Romania are niste caracteristici care diminueaza efectele crizei financiare si economice mondiale, in comparatie cu tarile din regiune si anume o dependenta mult mai mica de exporturi si de creditare, existenta fondurilor strcuturale nerambursabile, flexibilitatea cursului de schimb. Faptul ca avem un curs flexibil ne ajuta la ajustarea dezechilibrelor si cursul poate asimila socuri externe care altfel s-ar duce in economia reala.
  • Referitor la cursul de schimb (Joi, 19 martie 2009, 13:07)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stuparu Gh

   mizam pe o stabilizare a monedei nationale si poate chiar o usoara apreciere (spre 4,1 la sfarsitul anului). Asteptarile noastre se bazeaza pe efectul pozitiv asupra perceptiei investitorilor pe care il va avea un acord de finantare externa.
 • intrebari (Miercuri, 18 martie 2009, 17:53)

  alex [anonim]

  1. Referindu-ne la creditele in sold ale persoanelor juridice (nu credite noi), cum este cel mai bine in acest moment: cu creditele in lei sau cele in valuta? Unde vor scadea mai intai dobanzile?

  2. Legat de afirmatia "Este esential sa avem o stabilitate a cursului de schimb. Pentru mentinerea deficitului bugetar la un nivel scazut, solutia cea mai plauzibila ar fi reducerea drastica a cheltuielilor, iar cresterea taxelor iese din discutie"- inteleg ca aceasta este o afirmatie emotionala legata de situatia persoanelor care s-au imprumutat in valuta. Strict macroeconomic, devalorizarea fara variatii bruste poate rezolva partial problema deficitelor externe. Plus ca scaderea preturilor in valuta inseamna ca importurile nu se vor scumpi si inflatia va putea fi controlata. Insa cu "povara" datornicilor in valuta, devalorizarea inseamna zeci de mii de credite neplatite, executari, somaj, lume in strada etc. Nu?
  • raspuns - 1 (Joi, 19 martie 2009, 13:13)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   este de asteptat ca dobanzile la lei sa scada in mod gradual, pe masura ce constrangerea legata de cursul de schimb se va diminua. In momentul de fata, dobanzile la lei nu pot fi scazute de catre BNR atata timp cat presiunile de depreciere persista. In ceea ce priveste dobanzile la valuta costul este influentat in cea mai mare parte de perceptia foarte negativa fata de Romania care se reflecta intr-o prima de risc de tara foarte ridicata (in momentul de fata, circa 7%). Putem spera la reducerea costului creditului in valuta numai in masura in care perceptia fata de tarile emergente in general si fata de Romania in special se va imbunatati. Este de asteptat ca acordul de finantare externa sa contribuie la reducerea costurilor de finantare externa, in prezent foarte mari.

   Cred ca mai rapid vor scadea dobanzile la lei. Mai trebuie luat in considerare si riscul de curs de schimb in cazul unui credit in valuta care nu este deloc de neglijat in conditiile actuale de pe pietele financiare.
  • raspuns - 2 (Joi, 19 martie 2009, 13:17)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   O depreciere de c urs de schimb aduce doua efecte negative majore: presiuni inflationiste foarte ridicate (prin preturile de import mai mari si cresterea asteptarilor inflationiste) si cresterea efortului de rambursare a unui credit in valuta. De aceea, cred ca cel mai important lucru in momentul de fata este prevenirea unei deprecieri a monedei nationale care sa genereze probleme de stabilitate a sistemului financiar si inflatie ridicata. Tocmai deprecierea cursului este cauza unei inflatii ridicate, din primele luni ale anului in Romania in conditiile in care foarte multe tari se confrunta cu pericolul deflatiei.
  • continuare (Joi, 19 martie 2009, 13:18)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Stabilitatea cursului de schimb este importanta si din prisma evitarii unei combinatii extrem de periculoase intre inflatie mare si recesiune economica.
 • spam (Miercuri, 18 martie 2009, 20:02)

  radairimie [anonim]

  In ultimele 4 saptamani, atat eu, cat si prieteni de-ai mei, primim in fiecare zi spam-uri privind accesarea contului online Raiffeisen. Am trimis de fiecare data mailurile la online@rzb.ro si primim aceleasi mailuri tipizate. De ce nu se iau masuri serioase in acest sens? Niste ip-uri, servere banate...verificarea domenilor..si lista solutiilor nepuse in practica continua.
  • atacuri de phisihing (Joi, 19 martie 2009, 13:21)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui radairimie

   Raiffeisen are un set de masuri rapide de blocare a conturilor in cazul tentativelor de frauda. Insa, cea mai sigura masura de prevenire a unei fraude pentru un client este sa nu dea curs unui mesaj prin care i se solicita, pe mail, date confidentiale despre conturi si date personale. Banca nu comunica niciodata cu clientul prin emailuri, solicitandu-i informatii confidentiale. Acest lucru a fost anuntat prin comunicate de presa si prin intermediul site-ului propriu si scrisori catre clienti.
  • continuare (Joi, 19 martie 2009, 13:23)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui radairimie

   Daca totusi un client da curs acestor mesaje, trebuie sa la iegatura urgent cu banca si sa ceara instructiuni pentru a i se bloca contul.
 • frauda (Miercuri, 18 martie 2009, 20:06)

  gica [anonim]

  Ce strategie va aplica banca pentru clientii care s-au trezit fara bani in cont, folosind serviciul on-line al bancii?
 • primesc spam reiffeisen bank (Miercuri, 18 martie 2009, 20:51)

  dorinteodor [anonim]

  domnule economist,
  primesc tot felul de mesaje care ar proveni de la banca dumneavoasta. evident ca le sterg fara sa le citesc. stiu ca nici o banca nu discuta cu clientii prin e-mail. in situatia asta va rog sa confirmati ca NICIODATA banca dumneavoastra nu discuta cu clientii prin e-mail. iar daca este asa de ce nu apareti la tv si sa spuneti ca orice mesaj e-mail care se pretinde a fi de la reiffeisen bank este fals.,
 • Incercare furt date (Miercuri, 18 martie 2009, 21:32)

  ramen [anonim]

  Azi am primit email in care mi se cer cica sa ma inregistrez din in baza de date.

  Primit de la adresa:
  Raiffeisen Online <rzb-banking@bankingrzb.ro>.
 • Intentii (Joi, 19 martie 2009, 7:19)

  Frobenius [anonim]

  Nu am card emis de Raiffeisen asa ca imi este mai usor sa nu-l dau oricui mi l-ar cere. Indiferent daca cererea imi este adresata prin e-mail, printr-o pagina de web sau la coltul strazii. N-am sa va intreb de ce nu ma protejati.
  Am insa un cont curent deschis la Raiffeisen. La inceput mi se aplica un comision de cite ori faceam o plata sau scoteam bani in numerar. Ca la orice banca. Dupa un timp am constatat ca a mai aparut si comisionul pentru alimentarea contului. Adica, altfel spus, pentru aducerea banilor in banca. O fi normal, n-o fi, o fi fost in contract, nu comentez aici. Dar, ca sa evit alte surprize, as vrea sa va intreb ce comisioane noi intentionati sa introduceti in viitorul imediat?
  • raspuns (Joi, 19 martie 2009, 13:25)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Frobenius

   Din pacate, este o zona pe care nu o stapanesc si trebuie sa cereti lamuriri la o agentie bancara.
 • bnr, fmi (Joi, 19 martie 2009, 7:36)

  xy [anonim]

  1. cum comentati disputa dintre BNR si bancile straine, inceputa in octombrie, pe tema atacurilor speculative asupra leului?

  2. cum comentati afirmatia presedintelui Basescu conform careia rezervele minime obligatorii vor scadea, in conditiile unui acord cu FMI, numai daca bancile se angajeaza sa nu scoata banii din Romania?
  • raspuns - 1 (Joi, 19 martie 2009, 13:30)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui xy

   Trebuie spus ca BNR are ca regim de curs de schimb o flotare controlata, ceea ce inseamna, si trebuie sa intelegem lucrul acesta, ca BNR isi rezerva dreptul sa intervina in piata valutara ori de cate ori considera necesar. In momentul in care se produce un atac speculativ, datorita impactului foarte puternic pe care il are cursul de schimb, atat asupra inflatiei cat si perceptiei si asteptarilor publicului in general, este inevitabil ca BNR trebuie sa intervina. BNR nu poate asista impasibila la atacuri speculative asupra monedei nationale care pot avea un impact devastator. In plus, ceea ce nu au inteles speculatorii si au platit pentru asta, BNR are capacitatea sa realizeze un control bun al lichiditatii in moneda nationala si, cumulat si cu rezervele internationale foarte mari, asupra cursului de schimb. In plus, dimensiunea redusa a pietei monetare si valutare este in avantajul BNR.
  • raspuns - 2 (Joi, 19 martie 2009, 13:34)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui xy

   Se poate ajunge la o intelegere informala de a preveni iesirea banilor din tara, insa la nivel formal e foarte greu de pus in practica pentru ca ar insemna restrictii pe contul de capital. Romania are, incepand cu 2006, un cont de capital complet liberalizat, ceea ce inseamna ca in principiu nu mai pot exista restrictii. Daca Romania decide unilateral impunerea unor astfel de restrictii pe contul de capital, ar putea suferi penalitati. Daca insa s-ar hotari la nivelul UE sa se faca o actiune concertata, ar fi o alta situatie insa ar intra in contradictie cu principiile de functionare ale Uniunii Europene.
 • Rzb (Joi, 19 martie 2009, 7:41)

  Gigel [anonim]

  Domnule Ionut Dumitru, puteti sa ne specificati care este pretul cerut de Rzb pentru ramanearea in Romania? Daca puteti da o suma, nu o dezmintire v-as fi recunoscator. De asemenea, este interesant de stiut ce cantitate din banii de la FMI este destinata bancii dumneavoastra. Multumesc!

  Gigel,
  Un contribuabil
  • raspuns (Joi, 19 martie 2009, 13:40)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gigel

   Acordul de finantare cu institutiile financiare internationale va fi unul multilateral care include pe langa FMI Comisia Europeana, BERD, BEI si Banca Mondiala. destinatia banilor va fi una foarte concreta si obligatorie. Cea mai mare parte a banilor (toti banii de la FMI plus mare parte din banii de la CE) se vor duce la rezerva internationala a BNR. O parte din bani (probabil, de la Comisia Europeana) se vor duce probabil la Ministerul de Finante pentru acoperirea deficitului bugetar. Banii de la celelalte institutii sunt bani in general pe proiecte specifice, cum ar fi de exemplu reforma administratiei publice, infrastructura sau finantarea IMM-urilor. Cresterea rezervei internationale a BNR va permite Bancii centrale sa poata scadea Rezervele Minime Obligatorii in valuta, ale bancilor comerciale. Trebuie spus ca aceste RMO sunt banii bancilor pe care ii au depusi la Banca Nationala.
  • raspuns - continuare (Joi, 19 martie 2009, 13:44)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gigel

   Raiffeisen nu a cerut niciodata un pret pentru a ramane in Romania, nu are nevoie de banii statului roman, acoperirea nevoilor de capital intrand in sarcina actionarilor.
   • Rzb (Joi, 19 martie 2009, 20:05)

    Gigel [anonim] i-a raspuns lui Ionut Dumitru

    Sa inteleg din acest raspuns ca declaratiile lui Stepic au fost iresponsabile?

    Acelasi!
 • intrebari d`l. Dumitru (Joi, 19 martie 2009, 8:26)

  dan [anonim]

  1.Ce masuri considerati ca ar fi utile (din partea Guvernului sau a BNR) in vederea reluarii cat mai rapide a creditarii?
  2. Cum se explica diferentele uriase privind indicatorii macro ai Romaniei dintre FMI si institutiile locale?
  3.Presupunem ca luam acel imprumut de 18-19 miliarde eur. Care ar fi rata lunara pe care o va avea de achitat Romania? Vedeti presiuni viitoare pe curs? Dar atacuri speculative?
  4.De ce nu mai dau bancile credite? Daca Guvernatorul spune ca probleme de lichiditate nu sunt in Romania, iar cerere de credite e suficienta, unde se impotmolesc lucrurile?
  5. Cum va evolua businessul bancar in acest an din punct de vedere al 1. competitiei interbancare, 2. resurselor umane. 3. dobanzilor?
  • reluarea creditarii (Joi, 19 martie 2009, 13:52)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Incetinirea substantiala a creditarii se datoreaza unui cumul de factori care tin atat de oferta de credite cat si de cererea de credite. Din punct de vedere al ofertei, aceasta s-a diminuat cu siguranta in contextul in care sursele de finantare (atat din strainatate cat si interne) s-au diminuat considerabil si au devenit mult mai scumpe. In plus, datorita incertitudinilor si riscurilor in crestere pe care le prezinta atat sectorul companiilor cat si sectorul populatiei, bancile au intarit normele prudentiale de acordare a creditelor. Aceasta este o reactie normala a unei banci in contextul in care riscurile economice cresc. Din pucnt de vedere al cererii, si aceasta s-a diminuat in contextul in care incertitudinile cu privire la situatia financiara viitoare (evolutia veniturilor si a ratei somajului in special) a indivizilor s-au accentuat. Acest lucru face ca apetitul de indatorare sa scada. Autoritatile statului si in special Guvernul pot contribui la relansarea creditarii prin imbunatatirea perceptiei fata de Romania (care va reduce costurile de finantare) prin politici economice mai responsabile si adecvate la necesitatea ajustarii dezechilibrelor din economie. In ceea ce priveste BNR, trebuie sa intelegem ca relaxarea politicii monetare care ar putea conduce la un credit mai ieftin este constransa de presiunea de depreciere asupra leului.
  • continuare - creditare (Joi, 19 martie 2009, 13:56)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Trebuie sa intelegem de asemenea ca in Romania nu se pot implementa masuri similare cu cele implementate in alte state, pentru ca situatia din Romania este complet diferita. In Romania avem problema dependentei de finantarea externa si a deficitului de cont curent care trebuie ajustat. Ele necesita politici economice restrictive si nu stimuli fiscali pe care, de altfel, nici nu ni-i permitem pntru ca nu avem finantare pentru asa ceva. In plus, investitorii asteapta de la noi politici prudente cr sa corecteze derapajele acumulate din anii anteriori. Deci situatia trebuie tratata diferentiat tinand cont de specificitatile economiei Romanesti.
  • raspuns - 2 (Joi, 19 martie 2009, 13:59)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Cred ca FMI are o viziune destul de pesimista in ce priveste evolutia economiei romanesti. Este cert ca riscurile sunt foarte mari dar trebuie sa evitam sa cadem in capcana pesimismului pentru ca scenariile catastrofice pot crea panica si pot deveni profetii care se auto-indeplinesc.
  • raspuns - 3 (Joi, 19 martie 2009, 14:03)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Depinde de modul in care se va negocia modalitatea de rambursare: perioada de rambursare, perioada de gratie, frecventa rambursarilor. De exemplu, se poate obtine la negociere o perioada de gratie de 3-5 ani, ceea ce inseamna ca se vor face rambursari dupa aceea. Oricum, costurile unui astfel de imprumut sunt mult mai mici (de ordin a 2-3% - dobanda) in comparatie cu un imprumut in pietele financiare.

   Atata timp cat perceptia fata de Romania va ramane negativa, atacurile speculative sunt posibile.
  • raspuns - 5 (Joi, 19 martie 2009, 14:06)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Competitia, in momentul de fata, s-a mutat pe partea de depozite. Explicatia este simpla si este legata de faptul ca bancile din Romania trebuie sa isi reduca dependenta de finantarea din strainatate si acest lucru inseamna echilibrarea creditelor cu depozitele interne. In acest context, presiunea pe costurile de finantare ale bancilor va fi foarte mare. Daca adaugam si cresterea provizioanelor (datorita cresterii restantelor la credite) ne putem da seama ca profitabilitatea bancilor va scadea substantial in 2009. Acest lucru inseamna ca bancile vor fi preocupate de reducerea costurilor si vor fi mult mai atente in ce priveste costurile cu personalul.
 • Dobanzi (Joi, 19 martie 2009, 8:52)

  BP [anonim]

  De ce dobanzile de Romania sunt duble in raport cu restul Statelor europene? Atat dobanzile la credite, cat si cele la depozite. Aceasta situatie ajuta asa-zisii ”investitori” ce depun sumemari in bancile romanesti, insa spoliaza cetateanul roman ce se vede obligat sa acceseze credite cu dobanzi uriase.

  De ce exista atatea comisioane aplicate unui credit?

  Ce inseamna comisionul de administrare credit, aplicat la sold?

  De ce considerati ca BNR permite bancilor comerciale sa aiba aceasta politica in ROmania, in conditiile in care aceleasi banci in alte state UE au cu totul alta politica a dobanzilor si comisioanelor? Asta in conditiile in care salariile din Romania sunt de 2-3 ori mai mici ca in alte state UE:
  • raspuns (Joi, 19 martie 2009, 14:10)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui BP

   Costul creditului in Romania este influentat de foarte multi factori, printre care riscul de tara este un factor determinant. Atata timp cat riscul de tara al Romaniei nu se va imbunatati ( in ultima perioada el s-a deteriorat substantial) nu putem spera la costuri de finantare comparabile cu tarile dezvoltate. In schimb, datorita presiunilor pe partea de finantare, dobanzile la depozite in Romania sunt foarte atractive atat in lei cat si la valuta. La valuta sunt chiar mai mari decat in multe state din Europa.
 • opinie (Joi, 19 martie 2009, 9:39)

  cozmin iliescu [anonim]

  In ultimii 10 ani economiile statelor dezvoltate (aici includ si Romania), s-au confruntat cu o crestere accelerata a preturilor la imobiliare, ceea ce a condus la aparitia si dezvoltarea unei bule speculative.

  Exista teoria conform careia spargerea unei bule speculative are cinci faze de desfasurare:
  DENIAL (negarea) – marea majoritate a investitorilor refuza idea ca activele sunt puternic supraevaluate ;
  ANGER (mania / furia) – investitorii nu vor sa accepte idea ca au fost prinsi in tavalugul diminuarii valorii activelor ;
  BARGAINING (‘chilipirurile’) – in randul investitorilor se raspandeste ideea ca activele s-au ieftinit suficient incat sa redevina atractive ;
  DEPRESSION (depresiunea) – penultima faza, in cursul careia marea majoritate a investitorilor realizeaza gravitatea problemelor cu care se confrunta ;
  ACCEPTANCE (acceptarea) – ultima faza, cea in care toti investitorii accepta ca au avut de infruntat efectele spargerii unei bule speculative ; tot in aceasta faza si autoritatile de reglementare accepta existenta respectivei bule speculative.
  In cursul acestei faze preturile activelor incorporeaza deja toate informatiile relevante.

  Prin prisma acestei teorii, in ce faza considerati ca se afla in prezent economia mondiala si, in particular, cea a Romaniei ?

  Va multumesc anticipat !

  Cozmin Iliescu
  • raspuns (Joi, 19 martie 2009, 14:12)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui cozmin iliescu

   Atata timp cat finantarea este greu accesibila si este scumpa, piata imobiliara va avea de suferit. Este greu de spus in ce faza ne aflam, dar probabil ca va fi o revenire in momentul in care finantarea va deveni mai accesibila.
 • credit (Joi, 19 martie 2009, 10:41)

  Adrian [anonim]

  Buna ziua
  Stimate domn Ionut Dumitru, sunt un client al bancii Raiffeisen, avand un credit contractat in CHF, contract incheiat la in ceputul anului 2007. In urma schimbarilor nefavorabile de pe piata valutara si in urma cresterilor dobinzilor la credit fara a fi anuntat aprioric (dar asta este alta problema), imi este tot mai greu achitarea ratelor lunare.
  Va rog sa-mi comunicati daca banca Raiffeisen a luat in discutie unlele masuri avantajase si pentru client in aceasta perioada de criza financiara (reesalonare credit, scutire timp de 6 lunii,...), si daca da care sunt aceste variante.
  • raspuns (Joi, 19 martie 2009, 14:15)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Nicio banca nu este interesata sa execute silit clientul. De la caz la caz, se pot gasi solutii de restructurare a creditului (reesalonare, rescadentare, amanare etc) astfel incat clientul sa poata fi ajutat sa faca fata platilor. Insa, nu trebuie sa uitam ca nu ne va plati nimeni datoriile in locul nostru. Va sfatuiesc sa mergeti la o agentie a bancii si sunt convins ca se vor gasi solutii pentru a putea trece peste acest moment.
 • Mai angajeaza Raiffeisen absolventi? (Joi, 19 martie 2009, 11:08)

  Hairy [anonim]

  Mai angajeaza Raiffeisen absolventi de ASE in aceasta perioada de criza? Este calvitia un atuu in promovarea unui angajat la Raiffeisen ?
  • raspuns (Joi, 19 martie 2009, 14:18)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Hairy

   Raiffeisen, ca de altfel toate bancile din Romania, va fi foarte atenta la costuri in perioada urmatoare si va incerca eficientizarea activitatii. Acest lucru inseamna folosirea, in primul rand, a resurselor umane interne existente si efectuarea de noi angari numai in masura in care nu se gasesc resurse interne pentru acoperirea pozitiilor respective.
 • comisioane (Joi, 19 martie 2009, 11:35)

  Marius [anonim]

  Cum este posibil in Romania (nu si in alta parte) sa avem comisioane la depozite ???
  Adica eu dau niste bani bancii iar la scadenta , in loc sa vina banca la mine sa-mi multumeasca ca i-am dat niste bani (eventual sa ma roage frumos sa-i mai las putin la voi) , imi cere comision ca sa-mi dea banii mei ??? Eu unul consider acest comision ilegal.
  Va mai intrebati de ce nu functioneaza sistemul asta idiot ? Dupa cum actioneaza bancile dau impresia ca nu vor sa incurajeze depozitele populatiei.
  • raspuns (Joi, 19 martie 2009, 14:19)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   Din cate stiu, banca practica la depozite doar un comision de retragere de numerar, nefiind alte comisioane suplimentare.
 • predictii fmi si nu numai (Joi, 19 martie 2009, 11:48)

  Cristian [anonim]

  Dl.Dumitru de-a lungul timpului v-am urmarit la diverse emisiuni economice si ati dat impresia de un om lucid ,echilibrat in declaratii si cred ca si realist acum insa cum explicati predictiile FMI de recesiune ,scaderea de 4% sau ma rog crestere negativa si declaratii unor analisti staini ce cred ca vom avea un curs euro/ron mai mare de 4.5 ron ?
  Ceea ce am spus mai devreme ar fi prima intrebare.
  A doua intrebare este daca nu cumva aceasta crestere negativa sa fie mai mare de 4% vazand ca serviciile si constructiile au fost mai mult de 60% din cresterea economica de anul trecut mai ales ca astfel de lucruri sunt chestii relative fie ca este criza sau nu?
 • Tintele de inflatie si de curs de schimb (Joi, 19 martie 2009, 12:14)

  Cristian Cojocaru [anonim]

  Domnule profesor, ne puteti spune previziunile dvs legate de tinta de inflatie pe 2009? Dar cursul de schimb EUR/RON?

  Cu respect,
  Cristian Cojocaru
  • raspuns (Joi, 19 martie 2009, 14:22)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian Cojocaru

   Prognoza noastra de inflatie pentru anul acesta (decembrie) este 4,5%. In ceea ce priveste cursul de schimb, vedem o medie de 4,25 lei/euro pentru 2009.
 • banca cu cele mai multe comisioane si cele mai mar (Joi, 19 martie 2009, 12:36)

  sami [utilizator]

  Stimate domn,
  in urma cu 3 ani am contractat cu banca pe care o reprezentati un "card de cumparaturi", in ideea ca la acea data, banca dumneavoastra se prezenta cu cea mai buna oderta de pe piata romaneasca. Insa foarte curand..."visul frumos s-a spulberat" si conditiile impuse uneori fara notificare prealabila (stiu, veti spune ca exista in fiecare contract un articol scris cu litere f f mici ...prin care banca sustine ca "isi rezerva dreptul" de a poate oricand dobanda, comisioanele, etc., fara a intreba clientul) - au devenit un cosmar ascendent si perpetuu in timp!
  Cum poate fi posibil sa percepeti comisioane inclusiv pentru "verificarea soldului"?! Sunteti o banca -branch in Romania si nu pot sa cred faptul ca, in Austria de exemplu, acest comision este practicat de aceeasi banca!
  Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
  1- dincolo de faptul ca sunteti angajatul unei mari banci straine in Romania, incercati sa fiti roman in primul rand inainte sa raspundeti si spuneti-mi daca situatia Raiffesen -Romania nu ar trebui sa stea mult mai bine- acum, avand in vedere ca in ultimii ani a fost banca ce a avut cel mai bun trend financiar- cel putin dupa volumul mare al creditelor acordate, respectiv al dobanzilor imense, castigului din cursul valutar (stiti la ce ma refer f bine, asa ca nu mai dezvolt ideea)???!!! si daca nu cumva impasul evident in care se afla de cateva luni bune Raiffesen- Romania (argumentez cu disperarea cu care s-au marit nejustificat dobanzile la creditele in euro in special!?) este "datorat " faptului ca "profitul" rezultat de acesta a fost trimis in mare graba bancii mama??! Nu cumva au fost ordine directe de la banca mama aceste comisioane "nesimtite" pentru ca deh, totul este posibil in Europa de Est, iar Romania este pe departe campioana devizei!?

  Continuarea urmeaza...
 • deficit bugetar (Joi, 19 martie 2009, 12:48)

  dan [anonim]

  "Este esential sa avem o stabilitate a cursului de schimb. Pentru mentinerea deficitului bugetar la un nivel scazut, solutia cea mai plauzibila ar fi reducerea drastica a cheltuielilor, iar cresterea taxelor iese din discutie"

  Domnule Dumitru,
  Este stiut ca printre tintele principale ale FMI in cazul interventiei intr-o tara se numara:
  1. Asigurarea platii scadentelor pe termen scurt catre creditorii externi. Nu am de comentat aici, banii vor fi platiti imediat dupa semnarea acordului cu FMI.
  2. Reducerea deficitului bugetar prin devalorizarea monezii nationale - incurajarea exporturilor, descurajarea importurilor - va asigura impotriva reaparitiei problemei 1.
  Desi stabilitatea cursului este esentiala, in ce masura va fi posibil acest lucru in conditiile acordului cu FMI?
  Deasemenea, ne puteti explica exact ce masuri pot fi luate pentru a scoate din discutie cresterea taxelor?

  Multumesc
  • raspuns (Joi, 19 martie 2009, 14:25)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Cred ca singura alternativa viabila este reducerea drastica a cheltuielilor. In conditiile in care risipa banilor publici este foarte mare, este loc de scaderea cheltuielilor.
 • phishing (Joi, 19 martie 2009, 12:50)

  tudor [anonim]

  despre phishing puteti spune cate ceva?
  As putea spune ca Raiffaisen a fost tina a cel putin 50 atacuri de acest tip in ultimele 2 luni.
  Cum e-mailuri de genul asta primesc continuu (cam cate 2-3 zilnic), numai de la Raiffaisen, niciodata de la o alta banca, si aproape niciodata vreun alt fel de SPAM, inevitabil ajung sa ma gandesc la seriozitatea bancii, sau chiar ca atacul asupra bancii e coordonat din interiorul ei.
  Intelegeti ca lipsa unei reactii din partea bancii inseamna pe termeni lung lipsa de credibilitate...
  Personal, n-as risca sa utilizez online banking de la dvs.. si as avea reticente pentru alt gen de colaborare cu dumneavoastra...
 • dobanzile la depozite in lei (Joi, 19 martie 2009, 12:53)

  niky86 [utilizator]

  Cum credeti ca vor evolua dobanzile la depozite in lei. Mai este rentabil sa pui banii in banca? dar in viitor?
  • raspuns (Joi, 19 martie 2009, 14:29)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui niky86

   Dobanzile la depozite vor ramane probabil ridicate si in perioada urmatoare insa ele au atins, pe alocuri, nivele anormal de mari si este posibil sa vedem o usoara reducere in perioada urmatoare. Dobanzile acopera mult peste rata inflatiei fiind foarte atractiv sa economisesti in lei, in momentul de fata.
 • situatia creditatilor in timpul crizei (Joi, 19 martie 2009, 12:57)

  Popa Mihaela Camelia [anonim]

  As vrea sa va intreb daca piata externa are vreo influenta asupra a ceea ce mi se intampla in relatia cu banca dvs., desi eu sunt un imprumutat constiincios, care nu a intarziat niciodata, nici macar cu 5 minute, plata unei rate la creditul contractat, ba chiar am platit ratele in avans.
  Am contractat in 2008 de la banca dvs., sucursala Nerva Traian, un credit de nevoi personale de 19.800 de euro. Nu comentez faptul ca rata a crescut de la 322 la euro la 356 de euro intr-o prima faza, pentru ca acum sa fie de 368 de euro, ci vreau sa atrag atentia asupra faptului ca in componenta acestei valori a ratei intra un comision lunar de 92,5 de euro, numit “de administrare”, pe care banca mi-l calculeaza nu la soldul creditului, asa cum ar fi normal, ci la valoarea totala a imprumutului contractat de mine.
  Faptul ca acest comision este dubios este recunoscut chiar de banca, in contractul de credit institutia admitand ca poate renunta la comision dupa un an de derulare a creditului, pentru clientii bun platnici, in functie de “conditiile pietei”.
  Credeti ca eu, ca foarte bun platnic, pot scapa de acest comision in actualele “conditii ale pietei” sau va trebui sa incercam impreuna sa dam un sens mai concret acestei sintagme?
  • raspuns (Joi, 19 martie 2009, 14:29)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Popa Mihaela Camelia

   Va sfatuiesc sa mergeti la agentia la care ati contractat creditul si sa discutati problema.
 • continuare 1 (Joi, 19 martie 2009, 13:03)

  sami [utilizator]

  Continuare comentariu...
  intrebarea 2
  De ce incercati sa influentati / manipulati opinia publica in legatura cu nivelul euro/leu la sfarsitul anului 2009??! Probabil incercati sa ii pacaliti pe sarmanii care au credite in euro- sau mai rau in chf, in ideea de a-i tine departe pana la aparitia unei eventuale legi "tip romanesc" care sa va "protejeze de boicot si linsaj". Cu totii stim ca legile in Romania nu sunt facute pt masa larga...ci pt si in interesul celei restranse.
  intrebarea 3- Nu ar fi cam tarzie masura BNR?!
  De fapt aici ma adresez tuturor ce vor avea rabdarea sa citeasca acest comentariu...
  Avand in vedere ce a "copilat" mai sus...bineinteles ca imprumutul FMI nu face altceva decat sa faca managerii bancari ai institutiilor financiare straine in Romania sa spuna frecandu-si manutele cu manichiura perfecta..."we r back in..!".De ce?
  Pentru ca dupa ce luni de zile au sustinut bancile mama...sunt in pragul inchiderii pt "neperformanta" in conditiile in care mama -(ele) "capusa" le-a/u pus in vedere ca raman doar daca se descurca singure! Si cum sa piarda managerii salariile incredibil de mari pt Romanica?!
  De aceea, imi permit sa raspund si eu la acesta intrebare cu nr-ul 3....Este prea, ingrozitor de tarzie masura-mai mult rugamintea BNR!

  P.S.
  Consider ca nu v-am adus nici o ofensa sau insulta in comentariul meu, dar imi rezerv dreptul de a-mi pastra identitatea sub pseudonim- desi tentatia a fost sa semnez aceasta postare pentru a dovedi asumarea tuturor celor scrise aici, nu voi face asta pentru ca ar fi un stres prea mare in aceste zile nenorocite sa mai primesc si vreo scrisoare de somatie cum ca trebuie sa returnez suma creditata...ieri, -din motive ce tin stric de decizia bancii (un alt paragraf al contractelor raiffesen si nu numai)!
  un alt "detaliu" asigurarile incheiate la fiecare credit, indiferent ca este vb de card, nevoi personale sau ipotecar/imobiliar, uneori sunt clienti care au 3-4 debite de acest fel cu 3-4 asigurari aferente ...
  • erata (Joi, 19 martie 2009, 13:43)

   sami [utilizator] i-a raspuns lui sami

   din pricina grabei imi cer scuze pt greselile ortografice si gramaticale (prin omisiune)
   Incerc sa repar cateva
   -banca cu cele mai multe comisioane si cele mai mar (Joi, 19 martie 2009, 12:36) - adica banca cu cele mai mari dobanzi si comisioane!
   -...prin care banca sustine ca "isi rezerva dreptul" de a-MODIFICA oricand dobanda, comisioanele, etc., IN FUNCTIE DE "CONDITIILE PIETEI"- va asigur ca nu este cea la care mergem sa cumparat cartofii, caapa, fasolea...si alte produse specifice demult "austeritatii"- fara a intreba clientul
   -Avand in vedere ce aM "copilat" mai sus...
 • Securitate Raiffeisen online (Joi, 19 martie 2009, 13:09)

  RL [anonim]

  Asa cum au mai scris si altii, raiffeisein online pare un serviciu nesigur,acest lucru fiind un punct slab. Va lua banca masuri pentru a spori securitatea si increderea utilizatorilor, avand in vedere ca este un serviciu f utilizat si necesar ?
 • continuare 2 (Joi, 19 martie 2009, 13:11)

  sami [utilizator]

  spuneam ca uneori un singur client poate avea 3-4 "produse financiare" contractate bineinteles cu 4 asigurari aferente acoperirii "riscului de creditare" atasate platilor lunare!...catre aceeasi companie de asigurari!? (apropos de concurenta neloiala!). De ce nu va crediteaza/ despagubeste compania respectiva??!! pt ca de obicei vorbim de nume precum...AIG :D
  Va las pe dumneavoastra sa imi aduceti critici- mi se par coonstructive. Nu astept laude, nu doresc decat ca macar unii dintre dumneavoastra cititorii HotNews sa vedeti/ gasiti logica in cele ce am avut de spus!

  si pt ca mi-a luat aproape o ora sa scriu Aacest luuuung mesaj sper sa raman cu slujba ... dupa o asemenea intarziere de "productivitate".
  Numai bine tuturor!
 • Reesalonare credit ipotecar (Joi, 19 martie 2009, 13:12)

  Andu [anonim]

  Buna ziua,
  Am contractat la inceputul anului trecut un credit in franci elvetieni, pentru care plateam la vremea respectiva 2500 RON/luna.
  Astazi, din cauza cresterii cursului de schimb sunt nevoit sa platesc 3300 RON/luna.
  Intrebari: 1.exista in cadrul bancii dumneavoastra o procedura pentru esalonarea creditelor ?
  2. cat timp dureaza analiza unei cereri de reesalonare a creditului ?
  3. daca am deja o cerere unde pot afla in ce stadiu ce afla analiza ?
  • raspuns (Joi, 19 martie 2009, 14:32)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andu

   In situatia in care exista motive obiective pentru care clientul nu mai poate plati, banca analizeaza de la caz la caz situatia si poate gasi solutii de reesalonare a creditelor. Va sfatuiesc sa mergeti la o agentie bancara si sa lamuriti problema.
 • dobanzi (Joi, 19 martie 2009, 13:20)

  sorin [anonim]

  Care sunt conditiile interne si internationale (d.pd.v. financiar) pentru ca banca sa scada dobanzile la creditele in derulare?
 • Acordul cu FMI si CE (Joi, 19 martie 2009, 13:25)

  Laura [anonim]

  Domnule Dumitru:

  1) Cum comentati afirmatia recenta a cunoscutului analist economic austriac de la Vienna Institute for International Economic Studies (WIIW), Gabor Hunya ca "deprecierea recenta a monedelor din noile state membre ale UE este doar partial justificata de datele fundamentale, iar o reintarire ar putea fi asteptata pentru anul acesta, cu exceptia leului, care are nevoie sa ramana slab"?
  Credeti ca incheierea acordului cu FMI+CE modifica datele acestei ecuatii, in sensul unei intariri, fie ea si nespectaculoasa, a leului?
  • raspuns (Joi, 19 martie 2009, 14:34)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Laura

   Deprecierea leului a devenit deja excesiva iar deficitul de cont curent se corecteaza foarte rapid. L-as sfatui pe dl.Hunya sa consulte datele statistice recente cu privire la evolutia deficitului comercial si sa traga concluzia daca mai este sau nu mai este nevoie de deprecierea leului.
 • Deprecierea leului si creditele de consum (Joi, 19 martie 2009, 13:46)

  gigi constantin [anonim]

  Care este estimarea Dvs privind rata de default la portofliile de credite de consum in valuta ale populatiei si care ar fi influenta unei crescute de default asupra cursului de schimb (i.e cate procente ar atrage 1% crestere agreagata a defaulturilor pe portofoliul creditelor de consum)
 • phishing (Joi, 19 martie 2009, 13:59)

  PaulR [utilizator]

  Sunt client al bancii dumneavoastra si in ultimile 3 zile am primit 3 mailuri de tip phishing.

  De ce credeti ca infractorii preferea clientii bancii dumneavoastra pentru astfel de atacuri si ce faceti pentru a impiedica?
 • Necesitatea imprumutului FMI? (Joi, 19 martie 2009, 14:41)

  alex [anonim]

  Domnule Ionut Dumitru,

  Sunt economist doctorand si as vrea sa stiu parerea dumneavoastra cu privire la necesitatea acestui imprumut multilateral negociat cu FMI si celelalte institutii. As putea deduce ca una dintre cauze (pe baza destinatiei imprumutului) ar putea fi cresterea rezervelor in euro a BNR pentru a se putea interveni asupra cursului RON. Insa, cu numai cateva luni in urma BNR afirma ca rezervele sunt solide. Care sunt deci cauzele reale ce au determinat aceasta decizie?

  Va multumesc mult,
  • Domnule Doctorand (Joi, 19 martie 2009, 16:09)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui alex

   imprumutul de la FMI este necesar pentru a intari increderea investitorilor...

   Un investitor se trezeste in miez de noapte leoarca de transpiratie si se intreaba speriat.... vai... daca se prabuseste Romania.....si scad toate investitiile mele in Ro?

   Pana dimineata nu mai doarme, si apoi nu doar ca decide sa nu mai investeasca nimic in Ro, dar vinde si ceea ce are....

   Ei bine, acest acord cu FMI este necesar pentru a intari increderea investitorilor, adica cand un investitor se trezeste ud de transpiratie in mijlocul noptii si se intreaba.... Ce fac daca Romania intra in colaps? , spaima sa va trece mai repede spunand, stai ca daca ramane fara bani ii fa FMI , ca au ajuns la un acord si garanteaza pentru Ro...

   Cam asta este ideea unui acord... In principiu acordul are rolul de a reda somnul de dupa miezul noptii a investitorilor...
 • Economii in lei sau valuta? (Joi, 19 martie 2009, 14:51)

  Bogdan [anonim]

  Buna ziua,

  Avand in vedere imprumutul care urmeaza a fi contractat de la FMI, credeti ca ar fi intelept ca cei care au economii la banci in lei sa le schimbe in valuta?

  Va inregistra leul o depreciere considerabila in urma imprumutului de la FMI?

  Multumesc,
  Bogdan
 • negociem (Joi, 19 martie 2009, 22:10)

  soros [anonim]

  Auzi domnule
  sa ne intelegem...va sugem de tot sau va mai lasama ceva
  Cinici occidentali......regasesc spiritul cruciatilor farisei si nesatiosi..!!!
  Austrie acida!
  Cititi va rog cum eminentul Maniu, cand se intorcea de pe frontul prabusit al austro-ungurilor pune ordine civila in Viena , apoi la Praga...etc ...cu multumiri de la guverne etc ,etc,...
  Si uite criminalii acestia..!!!
  Cu stima!
 • comision de administare de credit (Luni, 14 decembrie 2009, 20:22)

  carmen stanila [anonim]

  Am un credit la Raiffeisen din data de 15.07.2007. In mod normal din al doilea an de creditare, banca trebuia sa analizeze oportunitatea renuntarii la comisionul de administrare de credit (0,45% aplicat la VALOAREA INITIALA A CREDITULUI platibili lunar). Bineinteles ca nu au avut nici cea mai mica intentie sa faca acest lucru, asa ca pe 10.11.2009 (deci in al treilea an de creditare) am facut o sesizare bancii, solicitand renuntarea la acest comision. Solicitarea mi-a fost respinsa, invocandu-se nenumarate motive: cheltuielile bancii cu raportarile la Centrala Riscurilor Bancare, cu activitatea de monitorizare a creditelor, conditiile pietei nefavorabile ptr. banca, etc.
  Ma intreb oare daca exista vreun client RZB care poate intruni conditiile pentru a putea beneficia de acesta clauza contractuala. Eu sunt de multi ani client RZB, am mai multe produse ale bancii, nu am intarziat NICIODATA nici macar o singura zi in achitarea obloigatiilor fata de banca si am o bonitate buna.
  Raspunsul pe care mi l-a dat banca esta absolut impertinent (asta ca sa ma exprim civilizat); dupa ce ma anunta ca mi-a fost respinsa solicitarea, ma informeaza de flexibilitatea bancii in ceea ce priveste micsorarea ratei prin prelungirea perioadei de creditare in cazul in care intampin dificultati in achitarea ratelor.
  Eu nu am solicitat renuntarea la comisionul mentionat ptr. ca nu-mi mai pot achita rata, ci pentru ca este o clauza contractuala de care consider ca am dreptul sa beneficiez. Banca si-a incasat acest comision de la mine mai mult de doi ani, in conditiile in care eu am respectat 100% contractul si banca nu a facut nici un fel de cheltuiala suplimentara cu mine, dar probabail ca aceasta caluza este pusa in contractul bancii doar "pentru impresia artistica".
  Mai mult, la creditul mentionat am dobanda variabila. Cand ROBOR a crescut, binenteles ca si RZB a marit dobanda (mi-am asumat acest risc cand am semnat contractul), dar cand ROBOR a scazut, dobanda a stagnat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by