Directorul executiv al AIG, Edward Liddy, a declarat miercuri ca "realitatea rece a concurentei" a obligat asiguratorul sa plateasca bonusuri in valoare de 165 milioane de dolari, potrivit Reuters. AIG a revenit in atentia publicului si a politicienilor dupa ce s-a aflat ca va plati o serie de bonusuri directorilor sai, desi a beneficiat de un ajutor public in valoare de 180 miliarde de dolari pentru a se salva de la faliment.

Acesta a argumentat ca aceste plati sunt necesare pentru a mentine angajatii de top care au cunostintele necesare pentru a administra valori mobiliare in valoare de 2.700 miliarde de dolari.

Conform AFP, Edward Liddy a spus miercuri reprezentantilor Congresului american ca nu are nicio baza legala pentru a opri plata acestor bonusuri, insa a precizat ca AIG a invatat din greseli.

Mania publica care s-a iscat ca urmare a vestii ca directorii AIG vor primi bonusuri de 165 milioane de dolari ameninta sa submineze eforturile administratiei Obama de a rezolva criza creditelor si a salva economia americana dintr-o recesiune profunda. Alegatorii vad planurile de salvare a sectorului financiar drept un cadou acordat directorilor instariti, care au luat decizii proaste si bonusuri uriase.

Unii economisti au avertizat ca problema bonusurilor ar putea distrage atentia de la adevaratele probleme, ceea ce va duce incetinirea unei reveniri a economiei.

Oficiali de la Casa Alba si membri ai Congresului american au reactionat puternic la ideea ca AIG ar putea plati bonusuri de peste 165 milioane de dolari directorilor sai, catalogand situatia ca fiind una "scandaloasa".

Presedintele Barack Obama a declarat ca va folosi toate mijloacele legale pentru a impiedica gigantul asigurarilor AIG sa plateasca bonusuri pentru directorii sai. Intr-o declaratie sustinuta la Casa Alba, Obama s-a declarat revoltat si a afirmat ca AIG se confrunta cu probleme imense "din cauza comportamentului nesabuit si a lacomiei" de care a dat dovada in trecut.

La randul sau Secretarul Trezoreriei americane a declarat ca primele scandaloase ale conducerii AIG vor trebui returnate, in vreme ce senatorul Charles Grassley a sugerat ca directorii executivi ai asiguratorului ar trebui sa accepte "in stil japonez" responsabilitatea colapsului gigantului financiar american: fie isi dau demisia, fie se sinucid.