FMI: Romania va suferi o recesiune severa de 4%, anul acesta

Romania va intra intr-o recesiune serioasa anul acesta, cu o crestere economica negativa, cuprinsa intre -3 si -4 procente, arata evaluarea expertilor FMI aflati la Bucuresti. Informatia a fost furnizata separat, atat de vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, cat si de reprezentantul Romaniei la FMI. Mihai Tanasescu le-a spus liderilor PSD, reticenti fata de un imprumut de la Fond, ca oricum efectele in economie se vor vedea abia dupa 18 luni. PSD a pus ieri 7 conditii pentru acceptarea unui imprumut de la FMI. Intre acestea: mentinerea locurilor de munca, relansarea creditarii si finantarea sectorului public si nu a celui privat.

Ministrul Mediului: Programul Rabla merge prost

Ministerele de Interne din Romania si Bulgaria cauta metoda prin care sa-i poata împiedica pe români sa-si mai înscrie masinile rulate in tara vecina, ca sa nu mai plateasca taxe. Anuntul a fost facut de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi. Potrivit acestuia, 3% din masinile detinute de romani sunt inscrise si circula cu numere bulgaresti. In tara, programul Rabla, inceput saptamana trecuta, merge destul de prost, dar ministrul a dezmintit ca prima de casare oferita de stat va creste la 2.500 de euro.

Romania nu-si permite subventii de transport pentru jumatate din populatia tarii

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, recomanda Guvernului sa taie privilegiile acordate unor categorii sociale pentru a reduce deficitul bugetar. Intre acestea, subventiile de transport care aduc pierderi la buget. De exemplu, subventia acordata de CFR a ajuns la 0,6 din PIB si creste in fiecare an. Un alt exemplu: microintreprinderile. Acestea nu platesc CAS, nici TVA pentru vehiculele cumparate aducand la buget pierderi de 0,5%. In opinia economistului BNR, guvernul va fi nevoit sa aleaga intre a creste anumite impozite si taxe sau a anula aceste privilegii.

Se relanseaza „Fabricat in Romania”

Premierul Emil Boc vrea sa reactiveze programul „Fabricat in Romania”, lansat pe vremea guvernului Nastase si care n-a reusit sa-i faca pe romani sa cumpere produsele autohtone. Tot ieri, primul ministru a anuntat ca vrea sa modifice legislatia astfel incat si firmele care au datorii la stat sa poata participa la licitatii. Singura conditie: datoriile sa fie mai mici decat sumele pe care trebuie sa le incaseze de la administratia centrala sau locala.

Marea Britanie, in recesiune profunda

Recesiunea va dura mai mult in Marea Britanie decat in randul celorlalte economii majore ale lumii, considera Fondul Monetar International. Institutia a estimat o scadere a economiei de 3,8% in 2009 si de 0,2% in 2010. De altfel, Marea Britanie va fi singurul stat G7 care va fi afectat de recesiune si anul viitor. Intre timp, datele oficiale arata ca numarul somerilor din aceasta tara a depasit 2 milioane in ianuarie, pentru prima data in ultimii 12 ani.

Fed a urcat bursa si a depreciat dolarul

Rezerva Federala americana a surprins placut pietele bursiere ieri, dupa ce a anuntat ca va cumpara bonuri ale Trezoreriei americane în valoare de 300 de miliarde de dolari in urmatoarele sase luni, pentru a relansa creditarea. Banca centrala americana a anuntat, de asemenea, ca va majora fondurile programului de rascumpare de instrumente financiare garantate prin ipoteci cu 750 miliarde dolari, pana la 1.250 miliarde dolari. Deciziile Fed au fost salutate de bursa americana care a castigat 1,23%. Cele mai importante burse europene au inchis, insa, in usoara scadere. Si Bursa de Valori Bucuresti a inchis pe rosu. Actiunile societatilor de investitii financiare au scazut cu aproape 1,5%, pe o piata in stagnare.

Dolarul s-a depreciat puternic fata de euro

Decizia Rezervei Federale americane a depreciat puternic dolarul fata de euro, pana la paritatea de peste 1,35, cea mai mare din ultimele doua luni. La noi, moneda nationala a continuat sa se deprecieze si ieri, pentru a treia zi consecutiv. Cursul leu-euro a urcat usor pana la 4,2939. Fata de dolarul american, leul s-a apreciat insa, pana la 3,28. Valutele din regiune au avut insa pierderi mai consistente.

Si, din agenda economica a zilei:

Institutul National de Statistica prezinta rezultatele economico-sociale pe 2008 si primele date statistice ale acestui an

La Bruxelles, Consiliul european de primavara

La Bucuresti, incepe Targul National de Turism