In fata unei crize anuntate inca de la inceputul anului 2008, dar negata de autoritati pana la momentul alegerilor, indicatorii macroeconomici ai Romaniei au suferit deprecieri serioase. HotNews.ro va prezinta o scurta trecere in revista a masurilor concrete luate de Guvernul Boc pana acum, comparativ cu initiativele similare din UE.

Sedinta de Guvern din 18 martie:

  • Masuri sociale pentru persoanele afectate de criza economica - Actul normativ prevede prelungirea cu trei luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat - pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, pentru o perioada de pana la trei luni. Totodata, indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, de care beneficiaza salariatii pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, nu va fi inclusa in veniturile salariale si nu este impozabila, pentru o perioada de cel mult trei luni in anul 2009.

Sedinta de Guvern din 11 martie:

  • Adoptarea unui memorandum cu privire la reducerea numarului de taxe si tarife
  • Constituirea Fondului Roman de Contragarantare - Fondul Roman de Contragarantare a fost constituit ca institutie financiara specializata, care are ca unic obiect de activitate contragarantarea garantiilor acordate de fondurile de garantare, persoane juridice romane, pentru creditele si alte instrumente de finantare obtinute de intreprinderile mici si mijlocii de la bancile comerciale si din alte surse. Prin acest Fond, in valoare de 100 milioane de euro, se urmareste mentinerea si crearea de noi locuri de munca.

Sedinta de Guvern din 18 februarie:

  • Introducerea pensiei sociale minime garantate - Incepand cu data de 1 aprilie 2009, pensia sociala minima va fi de 300 lei, urmand ca, incepand cu luna octombrie 2009, pensia sa creasca la 350 de lei.
  • Reducerea taxei pe poluarea auto - Asa numita taxa de prima inmatriculare a fost redusa cu o treime.

Sedinta de Guvern din 29 ianuarie:

  • Adoptarea bugetului de stat pe anul 2009

Citeste mai jos care sunt masurile luate pana in prezent de alte state membre al Uniunii Europenesi SEE pentru combaterea crizei, compilate de Reuters.

Bulgaria a crescut cheltuielile de capital cu 20%, la 5,6 miliarde de leva (3,66 miliarde de dolari). Banii vor merge in proiecte de infrastructura, renovarea cladirilor publice si in proiecte de sanatate si educatie.

Cehia a dublat valoarea pachetului de stimulare a economiei la 73 miliarde de coroane (3,3 miliarde de dolari), ceea ce reprezinta 1,9% din PIB.

Franta a prezentat un pachet de stimuli economici in valoare de 26 miliarde de euro, echivalentul a 1,3% din PIB. Ministrul economiei a declarat ca acesti stimuli vor duce la crearea a 80.000-110.000 locuri de munca, contracarand astfel pierderea a 90.000 de locuri de munca datorita crizei.

Germania - Camera superioara a parlamentului german a aprobat un pachet de stimuli economici in valoare de 50 miliarde de euro, care include investitii in infrastructura si reduceri de taxe. Anterior, autoritatile au aprobat un plan de masuri in valoare de 31 miliarde de euro, al caror scop este de a genera investitii de 50 miliarde de euro si a permite incheierea de contracte noi pentru economie.

Ungaria - Guvernul a crescut taxa pe valoare adaugata pentru a majora veniturile, in scopul de a reduce impozitul pe venit. In luna noiembrie, Ungaria a anuntat un plan de 1.400 miliarde de forinti (6,9 miliarde de dolari), ce se intinde pe o perioada de doi ani, pentru a impulsiona cresterea economica, care insa nu include cheltuieli suplimentare de la buget.

Italia a adoptat un pachet de masuri prin care sa fie ajutate familiile si firmele afectate de criza. Primul ministru Silvio Berlusconi a declarat ca masurile se ridica la 80 miliarde de euro, insa economistii au precizat ca marea majoritate a masurilor folosesc fonduri deja existente.

Lituania - Stimulii economici se ridica la 1,48 - 1,86 miliarde de dolari si au ca scop facilitarea accesului la credite pentru companii, urgentarea folosirii fondurilor structurale comunitare si relaxarea reglementarilor de pe piata muncii.

Olanda a anuntat un "impuls de lichiditate" in valoare de aproximativ sase miliarde de euro.

Marea Britanie va cheltui 500 milioane de lire sterline (754 milioane de dolari) pentru a lupta impotriva somajului, prin care companiile vor primi 2.500 de lire pentru fiecare persoana nou angajata, care va lucra la firma respectiva mai mult de sase luni. Acesta este parte a unui plan mai larg de combatere a efectelor crizei in valoare de 20 miliarde de lire, care include reduceri de taxe si cheltuieli de capital in valoare de trei miliarde de euro. De asemenea, taxa pe valoare adaugata va fi redusa de la 17,5% cat este in prezent, la 15%.

Norvegia a prezentat luna trecuta un pachet de stimuli fiscali in valoare de 20 miliarde de coroane (2,87 miliarde de dolari), din care 16,6 miliarde de coroane vor reprezenta cheltuieli extra-bugetare si 3,3 miliarde de coroane vor fi folositi pentru scutiri de impozite.

Portugalia a anuntat in luna decembrie un pachet de aproape 2,2 miliarde de euro pentru a creste produsul intern brut cu 0,7 puncte procentuale in 2009. Acesta se va axa pe investii in scoli, dezvoltarea tehnologiei si a energiei alternative.

Slovacia a aprobat un pachet de stimuli economici in valoare de 332 milioane de euro. Masurile includ reducerea partiala si temporara a impozitelor pe salarii, subventii pentru crearea de noi locuri de munca si cresterea venitului neimpozabil.

Slovenia - Este de asteptat ca pachetul de stimulare a economiei sa se ridice la 800 milioane de euro, sau 2% din PIB. Acesta ofera subventii pentru companiile care au redus orele de lucru ca urmare a scaderii cererii. De asemenea, au fost majorate stimulentele fiscale.

Spania a anuntat diverse masuri pentru a amortiza impactul scaderii economice si a cresterii somajului, printre care un pachet de stimuli de 38 miliarde de euro. Acesta include reduceri de taxe in valoare de sase miliarde de euro si patru miliarde de euro pentru relansarea creditarii. Guvernul a anuntat ca va cheltui alti 11 miliarde de euro pentru lucrari publice.

Suedia a aprobat un pachet de stimuli economici in valoare de 8,3 miliarde de coroane (un miliard de dolari), sau 3% din PIB, insa acesta a fost criticat ca fiind prea precaut.

Uniunea Europeana - Comisia Europeana a propus in data de 26 noiembrie un pachet de stimuli fiscali in valoare de 200 miliarde de euro, sau 1,5% din PIB-ul UE.

Citeste si Criza Guvernului anticriza pe blogul lui Khris.