Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat joi seara ca Romania nu va primi imediat banii de la Fondul Monetar International (FMI), pentru ca potrivit procesului de acordare, care "este putin mai lung", scrisoarea sa de intentie ar urma sa fie analizata de conducerea FMI pe la inceputul lunii mai, informeaza NewsIn.

"Este un proces putin mai lung. Dupa ce aceasta scrisoare de intentie va fi acceptata de autoritati, va fi remisa conducerii FMI si comisarului Almunia, dupa care exista o perioada de 4-6 sapamani in care urmeaza aprobarile necesare si probabil la inceputul lui mai va fi discutat in boardul FMI", a explicat joi seara reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, la Antena 3.

Banii de la Banca Modiala se duc in exlcusivitate pentru acoperirea deficitului bugetar. Banca Mondiala o sa puna niste conditii de reforme structurale, iar una dintre acestea vizeaza intarirea administratiei fiscale si imbunatattirea previziunii bugetar-fiscale.

Punerea in aplicare a unei astfel de cereri implica si continuarea procesului de restructurare a ANAF, adica o imbunatatire a modului prin care se colecteza banii la bugetul de stat.

Cat priveste posibilitatea reducerii numarului de bugetari, Tanasescu a precizat ca "nu va fi o conditie expresa, dar va fi una de diminuare treptata intr-o perioada de 2-3 ani de zile a fondului de salariu".

Potrivit unor surse guvernamentale, Guvernul va imprumuta de la FMI si de la Comisia Europeana 18 miliarde euro, banii urmand sa fie trasi in primii doi ani, in transe trimestriale egale. In aceasta perioada de doi ani, Romania nu va trebui sa ramburseze nimic si va plati ulterior, timp de trei ani, doar dobanzile pentru sumele trase. Abia dupa acesti cinci ani, Romania va trebui sa ramburseze sumele trase, avand la dispozitie alti doi ani pentru returnarea imprumutului.