Recesiune profunda in tarile dezvoltate in 2009

Tarile dezvoltate vor fi in recesiune profunda anul acesta. Criza financiara va afecta cel mai mult statele cu economii emergente, printre care şi România, anticipeaza Fondul Monetar International. Astfel, economia mondiala va avea o contractie intre 0,5-1%, cea mai mare din ultimii 60 de ani. In raportul pregatit pentru viitorul summit G20 de la inceputul lui aprilie, expertii FMI estimeaza pentru 2010 un avans economic mondial de 1,5-2,5%, fata de peste 3 procente, anul trecut.

Romania coboara in clasamentul Forbes

Criza economica mondiala creste prudenta investitorilor. Intr-un clasament al Forbes cu cele mai bune tari din lume pentru afaceri, Romania este pe locul 47, mai jos cu 7 locuri fata de anul trecut. Prima este Danemarca, urmata de Statele Unite si Canada. Revenind la Romania, un raport al Economist Intelligence Unit arata ca tara noastra este una dintre cele mai vulnerabile din regiune la efectele crizei financiare. Astfel, in acest an, avem nevoie de o finantare de 40% din PIB, nivel similar cu al Kazahstanului, dar inferior celor din Ucraina, Ungaria sau Bulgaria.

Economistul sef al Raiffeisen: dupa acordul cu FMI, leul se poate aprecia la 4,1 fata de euro

Un acord cu FMI ar avea un efect pozitiv asupra perceptiei investitorilor. Moneda nationala s-ar putea aprecia usor catre 4,1 fata de euro, la sfarsitul anului. Este estimarea economistului sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.ro. Acesta spune ca prognoza Raiffeisen pentru cresterea economica in acest an este acum de +0,5%, iar prognozele FMI sunt prea pesimiste. El considera ca autoritatile statului vor putea contribui la relansarea creditarii prin imbunatatirea perceptiei externe fata de Romania. Aceasta se reflecta acum intr-o prima de risc de tara foarte ridicata de circa 7%, ceea ce influenteaza decisiv costul creditelor in valuta.

Leul a trecut de 4,3 unitati fata de euro pe piata interbancara

Moneda nationala s-a depreciat, ieri, pentru a patra zi consecutiv. Cursul oficial a urcat la 4,2948 lei pentru un euro. Cotatiile au avansat si mai mult pe piata interbancara, unde leul a depasit pragul de 4,3 fata de euro. Pe plan international, dolarul si-a continuat deprecierea si a atins cel mai redus nivel din ultimele doua luni fata de moneda europeana, paritatea depasind 1,36.

Coroana norvegiana, cea mai sigura moneda din lume

In acest context, economistii estimeaza ca cea mai sigura moneda de investit este coroana norvegiana. Aceasta inlocuieste acum francul elvetian, pe care Banca Centrala a Elvetiei a decis sa-l deprecieze. In plus, viitoarea evolutie a dolarului si a yenului este incerta asa ca jucatorii de pe piata valutara vor alege coroana norvegiana, scrie Financial Times.

Mii de pensionari nu isi mai pot achita datoriile la banci

Mii de pensionari din mai multe judete ale Transilvaniei nu mai primesc pensia intreaga pentru ca nu si-au achitat ratele la credite. In aceasta situatie sunt varstnici din Salaj, Cluj, Satu Mare, Hunedoara si Alba. Cei mai multi pensionari cu popriri pe venituri sunt in judetul Hunedoara, peste trei mii, transmite Mediafax. In Satu Mare, numarul lor este cu 50% mai mare fata de februarie anul trecut. La Cluj, varstnicilor li se retin din pensie datoriile la intretinere şi la administratia locala.

Taxa pe polure auto nu se schimba in acest an

Taxa pe poluare auto nu va fi schimbata in acest an. Noua formula de taxare anuala in functie de noxele masinii va fi introdusa de anul viitor, au anuntat reprezentanti ai Ministerului Mediului. Pentru acest an, Guvernul estimeaza ca va obtine 1,6 miliarde de lei din taxa pe poluare, aproape triplu fata de anul trecut.

Polonia vrea sprijin de la FMI ca sa-si sporeasca credibilitatea

Efectele crizei mondiale pun in dificultate tot mai multe state. Si Polonia, cotata cel mai bine dintre tarile din regiune ca sa depaseasca criza, vrea sa inceapa discutii cu FMI pentru deschiderea unor linii de credit. Premierul a precizat, insa, ca este vorba despre o cooperare si nu despre ajutor financiar, pentru creşterea credibilitatii pe pietele financiare internationale. FMI a incheiat acorduri de imprumut cu mai multe state din estul Europei, intre care Ucraina, Ungaria, Letonia.

Bursa americana a revenit pe rosu, dupa castiguri importante

Bursa de pe Wall Street a incheiat aseara in scadere, in jur de un procent. Investitorii si-au temperat optimismul fata de noile masuri anuntate de Rezerva Federala pentru sprijinirea economiei.

Cele mai importante burse europene au inchis, ieri, pe plus, sustinute de actiunile bancilor. La Bucuresti, bursa a crescut cu peste cinci procente. Cel mai mult au castigat actiunile Erste si BRD, in jur de 15%.

Si, din agenda economica a zilei:

Ungaria gazduieste o intrunire a guvernatorilor bancilor centrale din Europa Centrala si de Est

Se incheie consiliul European de la Bruxelles consacrat crizei economice