Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a aprobat regulamentul prin care bancile vor putea reduce nivelul provizioanelor constituite pentru creditele clasificate in categoria "pierdere", adica restantele de peste 90 de zile sau creditele pentru care s-au initiat proceduri judiciare, se arata intr-un comunicat al BNR. Astfel, nivelul provizioanelor va putea fi redus cu cel mult 25% din valoarea garantiilor aferente creditelor restante.

"Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aprobat noul Regulament privind clasificarea creditelor si plasamentelor, precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit", se arata in comunicatul bancii centrale.

Reprezentantii BNR arata ca noul cadru de reglementare are ca obiectiv apropierea treptata a reglementarilor nationale de standardele internationale de raportare financiara (IFRS) in ceea ce priveste regimul garantiilor aferente creditelor intarziate la plata de mai mult de 90 zile in procesul de constituire a provizioanelor.

"Modificarea de fond consta in flexibilizarea cadrului de reglementare, noul regulament permitand imprumutatorilor sa ia in considerare o cota de cel mult 25% din valoarea recuperabila a garantiilor la determinarea provizioanelor aferente creditelor mentionate mai sus, spre deosebire de cadrul de reglementare anterior care nu permitea ajustarea nivelului provizioanelor pentru creditele restante de mai mult de 90 de zile", se mai arata in comunicat.

In prezent, institutiile de credit nu pot deduce nicio parte din garantiile pentru creditele clasificate in categoria "pierdere", fiind obligate sa constituie provizioane pentru intreaga suma restanta.

Regulamenul modificat va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.