Agentia de evaluare financiara Moody's a reconfirmat, vineri, ratingurile Romaniei pentru datorii si depozite in moneda locala si valuta, pe termen lung si scurt, anunta Mediafax.

Moody's Investors Service a confirmat, vineri, ratingul guvernului Romaniei pentru depozite in valuta la "Baa3", calificatrivele acordate obligatiunilor in lei si valuta straina la "Aa3", respectiv "A1", ratingul obligatiunilor in moneda straina pe termen scurt la "P-1" si cel al depozitelor in valuta pe termen scurt la "P-3", se arata intr-un comunicat al agentiei, publicat vineri.

"Statutul investment-grade al Romaniei este sustinut de gradul moderat de indatorare al Guvernului. Consolidarea institutionala, aflata in aprofundare graduala, deriva din aderarea la Uniunea Europeana din 2007 si este, de asemenea, un factor important", a declarat Kenneth Orchard, vicepresedinte si senior analyst la Moody's Sovereign Risk.

Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care mai acorda Romaniei rating investitional, dupa ce Standard & Poor's si Fitch au coborat calificativul tarii la nivel junk.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la momentul respectiv ca agentiile ar trebui sa trimita in Romania o echipa de specialisti care sa refaca datele luate in calcul la scaderea ratingului Romaniei. El a precizat in repetate randuri ca datoria externa a Romaniei, motivul scaderii ratingului, se datoreaza in mare parte sectorului privat.

In data de 18 februarie, guvernatorul BNR arata ca datoria externa a sectorului guvernamental era la 31 decembrie 2008 de 10,7 miliarde de euro, din care scadente anul acesta sunt 1,6 miliarde de euro. In acelasi timp, datoria externa privata a Romaniei se ridica la 39,7 miliarde de euro, iar datoria privata externa pe termen scurt era de 22,5 miliarde de euro.