Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a anuntat duminica seara, un program de eliminare a activelor toxice din registrele contabile ale bancilor, care, potrivit acestuia “impiedica” acum functionarea sistemului financiar american".

Geithner a declarat ca administratia Obama a pus la punct un nou program de investitii public-privat care va prelua creditele neperformante ce au distrus sistemul bancar american. Valoarea planului, acum de 500 miliarde de dolari, ar putea creste la 1.000 miliarde dolari.

Guvernul va mai cumpara valori mobiliare garantate cu ipoteci, prin intermediul unor fonduri publice sau private, ce vor fi conduse de administratori privati. Investitori privati sunt stimulati sa cumpere credite imobiliare neperformante si alte active toxice, scrie Reuters.

Secretarul Trezoreriei ar urma sa explice, luni, cum anume va actiona pentru a elibera bancile de activele toxice cu scopul de a relansa piata creditelor.

Trezoreria a precizat, duminica seara, ca Geithner va detalia, in fata camerelor de luat vederi, programul sau public-privat de investitii care va cumpara si detine credite neperformante.

UPDATE: Aproximativ 8% din fondurile necesare acestui program vor veni din sectorul privat, a declarat luni Christina Romer, consilier economic la Casa Alba, potrivit Reuters.

"Este foarte probabil ca 7 sau 8% sa vina din sectorul privat. In mod cert insa, o mare parte a planului va avea finantare guvernamentala", a declarat aceasta intr-un interviu acordat ABC.

Marile burse asiatice au cresteri importante la ora transmiterii acestei stiri, stimulate de anuntarea planului american. Bursa din Tokyo este in urcare cu peste 3%, iar cea din Hong Kong a castigat 3,13% la jumatatea sedintei de tranzactionare de luni.