Nou regulament BNR: bancile au mai multi bani pentru credite

Bancile comerciale au de astazi mai multi bani pentru a acorda credite. Aceasta, dupa ce BNR a aprobat noul regulament care le permite sa reduca cu 25% nivelul provizioanelor constituite pentru creditele considerate pierdere. Pana acum, institutiile de credit trebuiau sa puna deoparte o suma de bani egala cu totalul restantelor si dobanzilor aferente la creditele neperformante. Teoretic, cei 25% care le raman de azi inainte ar putea fi utilizati pentru acordarea mai multor credite. Noul regulament al BNR a fost aprobat in contextul in care, in ultima perioada, s-a constatat o crestere semnificativa a numarului restantierilor, atat firme cat si persoane fizice.

Tratative BM: bancile-mama sa nu-si retraga investitiile din tarile ECE

Banca Mondiala, BERD si Banca Europena de Investitii discuta cu bancile occidentale sa nu isi retraga investitiile din Europa de Est, a declarat presedintele Bancii Mondiale citat de Reuters. La noi, Banca Nationala va cere bancilor-mama angajamente ferme ca nu retrag finantarile daca vor fi reduse rezervele minime obligatorii in valuta, in urma acordului cu FMI.

Criza la CFR: disponibilizari in masa si sute de trenuri anulate

CFR calatori a anulat temporar 200 de trenuri, dupa ce a constatat ca, in ianuarie, au fost cu 8% mai putini calatori cu bilet decat in aceeasi luna a anului trecut. Anuntul a fost facut de unul dintre directorii companiei si vine dupa ce, vineri, Ministerul Transporturilor le-a trimis in plic angajatilor planul de restructurare al CFR. Acesta prevede disponibilizari in masa: peste 12 mii de ceferisti vor ramane fara locuri de munca. Sindicalistii urmeaza sa se intalneasca, la inceputul saptamanii, si au anuntat ca vor folosi toate formele legale de protest. Intre timp, ministrul Radu Berceanu, a revenit si a spus ca cifra concedierilor nu este batuta in cuie.

Executivul vrea sa creasca plafonul minim de impozitare a pensiilor

Guvernul intentioneaza sa majoreze plafonul minim de impozitare a pensiilor, de la 1.000 la 1.500 lei. Masura ar putea intra in vigoare pana cel tarziu la inceputul anului viitor. Totodata, ar putea creste nivelul de penalizare pentru pensionarile anticipate, scrie Mediafax. Banca Mondiala recomandase autoritatilor romane sa faca reglementari clare de indexare a pensiilor si sa creasca varsta de pensionare.

Carburantii s-ar putea scumpi, din nou dupa 1 aprilie

Preturile la pompa ar putea creste de luna viitoare. Guvernul ar urma sa decida, in sedinta de miercuri, majorarea accizelor la carburanti incepand cu 1 aprilie, au declarat pentru NewsIn surse din Executiv. Ministrul de Finante anuntase, zilele trecute, ca ia in calcul aceasta posibilitate daca in martie incasarile la buget sunt mai mici decat se estimase.

Tata Motors lanseaza astazi cea mai ieftina masina din lume

Grupul auto indian Tata Motors lanseaza astazi, in India, cea mai ieftina masina din lume. Automobilul, numit Nano, ar urma sa coste circa 2.000 de dolari, mai putin chiar decat un laptop performant. Masina are patru usi, nu are air-baguri, aer conditionat si nici radio. In Europa, micutul Nano ar urma sa fie vandut incepand cu 2010-2011, la un pret mai mare, 5.000 de euro, din cauza dotarilor care sa respecte normele de securitate si de poluare impuse de UE.

SUA: Planul de salvare a bancilor americane asteptat cu sufletul la gura

Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, face publice astazi mult asteptatele detalii ale planului de salvare a bancilor. Sunt elemente cheie care ar face sa renasca increderea in economie, scrie Reuters. Christina Romer, un important consilier economic la Casa Alba a declarat, ieri, ca recesiunea se va incheia in acest an si a prezis crestere economica pentru finalul lui 2009.

Si, din agenda economica a zilei:

Protest fata de taierea sporurilor. Profesorii, functionarii publici, cadrele medicale si politistii ies, astazi, in strada

Presedintele Traian Basescu discuta cu omologul sau din Austria despre cresterea investitiilor bilaterale