Vasile Neamtu isi trase mapa cu dosare pe care o avea pregatita sub biroul de acasa. Puse in ea insemnarile pe baza carora urma sa negocieze cu ceilalti presedinti de banci si isi suna soferul, care il astepta in fata casei.

- Sunt pregatit.

- Si eu, domnule director, ii raspunse Florin, soferul.

Pe Florin il stia de 20 de ani. Se jucasera impreuna de când erau mici, dar o luase pe un alt drum in viata. Nu-i placuse cartea si lucrase o vreme pe un santier de constructii. L-a luat ca sofer imediat dupa ce a aflat ca din cauza crizei, ramasese fara loc de munca. Florin avea insa o mare calitate. Simtea dinainte cand apare un necaz. Parca il anunta cineva sa nu se bage in cutare afacere. Iar acum, cand auzise ca 5 sefi de banca se intâlnesc ca sa puna de-o alianta neoficiala, nu-i convenea.

- Avem timp, mai putem intarzia, spuse Florin

Vasile zambi. Stia ca Florin nu vede cu ochi buni intalnirea, dar chestiunile astea nu erau de competentele sale. Intalnirea trebuia sa aiba loc, erau prea multi bani in joc.

Ideea o avusese Rolf, care mai condusese banci si prin alte tari si stia cum se petrec asemenea lucruri. Ideea era urmatoarea. In perioadele ca cea la care se referea Rolf, dobanzile la creditele ipotecare scadeau. Clientii bancilor voiau sa isi renegocieze conditiile de imprumut, ceea ce ar fi putut insemna marje de profit mai mici pentru banca.

-Daca un client se duce la o banca sa isi renegocieze creditul, iar banca respectiva accepta imediat, vom asista la o hemoragie a clientilor si apoi la o competitie intre noi, deloc de bun augur. Fiecare banca va incerca sa „fure” de la celelalte banci clientii care vor dobanzi mai mici? Si cum ar putea sa-i atraga, decat oferindu-le costuri ale creditelor cat mai mici cu putinta? Asta unde va duce? La o competitie intre noi, pe dobanzile la credite, adica exact de unde castigam cel mai mult. Cui foloseste asa ceva?, se intreba Rof retoric, in timpul unei reuniuni a bancherilor.

Avea dreptate. Era nevoie de un pact de ne+agresiune intre banci, pentru binele lor. Romanii oricum alergau dupa credite. De ce sa li se dea ieftin, cand li se poate vinde scump?

-E ca si in turism, domnilor colegi, continua Rolf. Servicii scumpe, confort cat mai mic. Se duc romanii in Poiana Brasov, cand ar putea la aceiasi bani sa schieze in Tirol? Se duc! Haideti sa aplicam aceeasi politica si in ceea ce ne priveste.

Avantajele pentru banci erau evidente. Bani foarte multi, extinderi de retele, salarii si bonusuri consistente. Riscurile erau doar ca cineva sa toarne. Dar cat de tampit sa fii sa torni, cata vreme asta ar insemna sa renunti la o gramada de bani? Si in plus, turnatorul nu va mai avea ce cauta printre bancheri. Nimeni nu va mai face afaceri cu el.

Rolf era asa in asemenea negocieri. Le propusese o discutie legata si de comisioanele pentru operatiunile cu carduri, mai exact fixarea lor la un pret foarte apropiat, dar foarte sus. Cei de la Concurenta sa nu aiba ce comenta, dar sa castige si de pe acest segment.

Potrivit unor calcule facute de Rolf, o „mai atenta” stabilire a dobanzilor in cazul renegocierii creditelor imobiliare ar putea aduce venituri in piata de 60 miliarde de euro.

-Ar mai fi o problema, cu cei din BNR, dar sunt incredintat ca vom fi lasati o vreme in pace.

Ei au acum cu totul alte probleme, mult mai serioase de rezolvat. In plus, daca anumite dosare de credit de acum 10 ani ar aparea pe piata, dintr-o eroare desigur a unui functionar, multora s-ar putea sa li se faca foarte foarte cald si sa transpire abundent. Ceea ce nu cred ca le-ar conveni.

*****

Din nota SRI nr DR346/2008

Doua note manuscrise (anexa IV, vol. 2, cota 95, raport p. 265) descoperite de sursa noastra pe biroul directorului executiv al bancii... aratau ca se pregateste o reuniune la nivel inalt a principalelor banci, probabil pentru a se pune la punct o intelegere anticoncurentiala. Primul bilet (pe care il anexam in facsimil) cuprinde :

„10.07.08 Piata credite imobiliara in scadere ® nu trebuie acceptat sa vedem cum veniturile scad ® trebuie evitata scaderea dobânzilor ® si a creditului imobiliar, cât e cu putinta. Sa nu pornim acum un razboi al dobânzilor!!!”

• Al doilea bilet este un jurnal interceptat de noi prin mijloace specifice, apartinând Directorului Comercial din banca... care contine urmatoarea nota: „Acord verbal intre noi, reprezentând retelele bancare... in cazul renegocierii de credite imobiliare, ne obligam sa respingem 50% din dosarele provenite de la celelalte retele si care ar putea sa le aduca acestora prejudicii de orice natura. Vom face in acest sens clientelei noastre acele propuneri de renegociere care sa respecte codul de buna conduita pe care il semnam astazi.

• O nota (anexa IV, vol. 2, cota 95, raport p. 270), adresata in 18 iunie 2008, de directie regionala a bancii... propriilor sucursale, in care se nota: „Nu mai acceptati la renegocieri dosarele provenind de la banca... in urma unor acorduri bilaterale, aceste dosare vor primi decizie de neaprobare, fiindd incadrate la categoria „Acte doveditoare insuficiente”. Va multumesc.

***

Vasile Neamtu se sui in masina, fara sa stie ca intregul lor plan era demult cunoscut. Nu banuia nici faptul ca moartea Marei le va aduce infinit mai multe probleme decât credeau.

In timp ce intorcea la Universitate, un agent ii facu semn sa traga pe dreapta. In drapta agentului, statea Dragnea. Omul de care bancherii se temeau cel mai mult.

Citeste si: Episodul 1 - Momeala; Episodul 2 - Strategia; Episodul 3 - Discutia; Episodul 4 - Let’s share; Episodul 5 - Secretul; Episodul 6 - Petrecerea ; Episodul 7 - Raportul.