Reprezentantii Fondului Monetar International cer ca sporurile sa nu mai depaseasca, in Romania, 20-25% din totalul veniturilor salariale. FMI mai spune ca, impreuna cu Banca Mondiala, va acorda Guvernului asistenta pentru finalizarea legii unice a salarizarii bugetarilor, pana in 2010. Anuntul a fost facut, luni, de vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, dupa intalnirea reprezentantilor sindicatelor cu cei ai FMI, potrivit NewsIn.

"Reprezentantii FMI ne-au spus ca spijina ideea Guvernului de a avea un sistem unic de salarizare si ca vor asista Executivul de la Bucuresti in elaborarea legii unice a salarizarii personalului din sistemul bugetar. Expertii Fondului sustin ca sporurile trebuie sa reprezinte maximum 25% din salariile angajatilor si ca aceasta lege ar trebui sa intre in vigoare in 2010", a afirmat Petru Dandea.

Liderul sindical a mai precizat ca reprezentantii FMI au admis faptul ca "exista un set de conditii legate de cheltuielile salariale in vederea incheierii acordului de imprumut", dar ca nu au dorit sa dea sindicalistilor mai multe informatii legate de cum ar putea fi reduse cheltuielile salariale.

"Ne-au spus doar ca pachetul salarial in sectorul bugetar s-a dublat in ultimii trei ani si ca trebuie gasite solutii pentru limitarea cheltuielilor", a precizat Petru Dandea.

Reprezentantii FMI au promis ca Fondul va acorda asistenta Guvernului roman si pentru elaborarea unei legi unice a pensiilor si au atras atentia ca exista riscul ca plata pensiilor sa nu mai fie sustenabila fara o reforma in acest domeniu.

"Ne-au avertizat ca problemele se vor accentua daca nu se iau masuri pentru reformarea sistemului, intrucat populatia Romaniei imbatraneste, in timp ce numarul contribuabililor va fi in scadere", a declarat Petru Dandea.

  • FMI prevede o scadere cu 4% a economiei Romaniei si un deficit de 3,5 - 4% din PIB

FMI ia in calcul o scadere a economiei Romaniei cu aproximativ 4% si un deficit bugetar de 3,5 - 4% din PIB, a declarat, dupa discutiile dintre sindicalisti si reprezentantii FMI, presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin.

Presedintele BNS a adaugat ca, in ce priveste conditiile care vor fi impuse Romaniei , "nu vor fi masurile traditionale cu care ne-am obisnuit deoarece contextul este cu totul altfel. Vor fi mai flexibili", a afirmat liderul BNS.