Agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat luni ca incertitudinile politice cresc in Ungaria, iar un esec in alegerea unui nou premier care sa continue masurile de austeritate ar putea afecta ratingul tarii, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Fitch a plasat anterior ratingul "BBB” al tarii sub monitorizare cu perspectiva negativa, din cauza deteriorarii previziunilor privind economia.

”Un esec in alegerea unui premier cu suficienta ambitie si suport politic pentru continuarea masurilor fiscale de austeritate, necesare pentru mentinerea accesului la sprijin financiar international, ar fi negativ pentru ratingul de tara al Ungariei”, a spus David Heslam, directorul departamentului de ratinguri suverane al Fitch.

Agentia de evaluare considera ca finantarea de 20 miliarde de euro primita de la Fondul Monetar International (FMI) a inlaturat ingrijorarile privind finantarea fiscala si externa pe termen scurt, insa nu au putut opri deprecierea forintului, ceea ce ameninta rambursarea datoriei private in moneda straina.

Premierul ungar Ferenc Gyurcsany a propus sambata formarea unui nou guvern, condus de un nou prim-ministru, care sa scoata tara din criza financiara.

"Managementul crizei si alte schimbari necesita un sprijin politic si social mai amplu decat cel pe care il are azi guvernul", a spus Gyurcsany sambata, la congresul Partidului Socialist.

"Am auzit ca eu sunt obstacolul pentru cooperarea necesara schimbarilor, pentru o majoritate stabila de guvernare si pentru un comportament responsabil din partea opozitiei. Sper ca asa este, sper ca doar eu sunt obstacolul, pentru ca daca este asa, atunci elimin chiar acum acest obstacol. Propun formarea unui nou guvern, condus de un nou premier", a spus Gyurcsany.

Ferenc Gyurcsany conduce un guvern socialist minoritar din aprilie 2008, cand democratii liberi s-au retras din coalitia de guvernare.

La alegerile din 2006, Gyurcsany a devenit primul premier ungar de la caderea comunismului care a obtinut un al doilea mandat consecutiv. Credibilitatea sa a fost insa afectata de o inregistrare in care recunostea ca a mintit in campanie in legatura cu finantele proaste ale tarii, pentru a castiga. Difuzarea inregistrarii de catre presa a declansat in septembrie 2006 mai multe saptamani de revolte violente.

Desi a redus deficitul bugetar de la 9% in 2006 la circa 3,3% in 2008, el nu a reusit sa atraga sustinerea populatiei pentru reforme mai ample.