Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat intr-un interviu pentru Wall Street Journal ca Europa nu are nevoie de alte fonduri pentru combaterea crizei financiare globale, banca sustinand guvernele europene in lupta lor cu Statele Unite in ceea ce priveste depasirea celei mai mari recesiuni ale acestei generatii.

Intr-un interviu acordat Wall Street Journal, Jean-Claude Trichet a declarat ca in locul altor masuri, guvernele lumii trebuie sa se miste mai repede cu ceea ce au anuntat deja – referindu-se partial la intarzieri si dificultati ale planului american de salvare a bancilor amenintate de colaps.

Jean-Claude Trichet, presedinte al Bancii Centrale Europene, s-a adresat mediei intr-o conferinta de presa sustinuta la Frankfurt, Germania, pe 5 martie. Europa si Statele Unite ar trebui „acum, pe cat de eficient si rapid posibil, sa faca ceea ce au hotarat,” a aratat Trichet, seful politicii monetare ale unei economii inferioare ca marime doar celei americane. „Nimic nu va functiona cu adevarat pana ce sectorul financiar nu revine la normal pentru a oferi o baza durabila. Despre buget as spune exact acelasi lucru. S-au luat deciziile; acestea sunt foarte importante. Sa ne apucam de treaba! Implementarea si plata rapida reprezinta lucrurile de care avem nevoie.”

Statele Unite sperasera sa poata obtine de la guvernele lumii aprobarea pachetelor de stimulare economica similare planului american in valoare de 787 miliarde dolari cu ocazia unei intalniri G20 de la Londra in data de 2 aprilie. Liderii europeni, care s-au angajat sa contribuie cu jumatate din aceasta suma, au respins acum 10 zile aceasta idee, prin preparativele pentru summit ale ministrilor de finante si secretarului american al Trezoreriei, Timothy Geithner.

Comentariile lui Trichet care tin partea guvernelor europene sunt semnificative in mod deosebit intrucat acesta a criticat uneori politicile lor fiscale sau de alta natura. El este totodata un pastrator de temut al independentei politice a bancii si a respins periodic apelurile guvernelor prin care acestea cereau bancii sa faca mai mult pentru o mai mare expansiune a sa.

Articol integral EurActiv.ro